Döden inte självklar för Singaporesmugglare

SINGAPORE CITY Dödsstraff kommer inte längre att vara obligatoriskt för narkotikasmugglare i Singapore. Kurirer som samarbetar kan komma att komma undan med livstids fängelse.

Singapore har kritiserats för de automatiska dödsstraffen för den döms för narkotikasmuggling. Nu öppnar regeringen för att livstidstraff kan utdömas i stället vid särskilda omständigheter.

– För narkotikasmugglare måste två särskilda omständigheter uppfyllas för att undgå dödsstraff, sade vice premiärminister Teo Chee Hean, vid ett tal i parlamentet på måndagen, rapporterar the Straits Times.

För det första får personer som åker fast för smuggling inte ha haft någon annan roll än som just kurirer. För det andra måste de samarbeta med polis och på något avgörande sätt ha medverkat i utredningen, eller konstateras vara psykiskt sjuk och därmed inte var helt klar med att det var ett brott den begick. Dödsstraffet kommer behållas i de allra flesta fall, bland annat för knarkkungar och deras distributörer, meddelade ministern.

Allt sedan en australisk medborgare hängdes 2005 har opinionen mot de hårda straffen i landet hårdnat i världen. Den singaporianska regeringen uppger att mellan 2004 och 2010 har 38 avrättningar verkställts, av dessa var 12 stycken utländska medborgare.

Internationella människorättsorganisationer har kritiserat landets lagar om obligatoriska dödsstraff som alldeles för hårda och rättsvidriga. Regeringen har argumenterat för att hårda straff måste finnas för att upprätthålla lag och ordning, men har nu gett efter till viss del för världsopinionen.
Innan den nya lagen träder i kraft måste den godkännas av parlamentet.

Etiketter:

Annonser