25 döda av giftsprit i Tjeckien, Polen

PRAG Alkohol spetsad med metanol har nu krävt minst 25 dödsoffer i Centraleuropa och många andra har förts till sjukhus. Polen förbjuder nu införsel av starksprit från Tjeckien.

Sedan vodka och rom utblandad metanol (träsprit) upptäckts i Tjeckien, så har hittills 20 människor avlidit och ett 40-tal vårdas på sjukhus. Fem döda har registrerats i Polen, oklart om koppling till grannlandet, och förbjudet nu en månad starkspritimport från Tjeckien.

I Slovakien har fyra förgiftade personer förts till sjukhus i söndags, de uppgav att de druckit tjeckisktillverkad plommonsprit som beställts via Internet. Slovakiska myndigheter rekommenderar nu sina invånare att inte köpa tjeckisk nätsprit.

I fredags införde Tjecken totalförbud tills vidare för försäljning av starksprit över 20 volymprocent i alla butiker och barer. Landet har en av världens högsta alkoholkonsumtion, svartsprit utgör nära en femtedel av marknaden, rapporterar lokala medier.

Även ryska hälsomyndigheter uttrycker oro över växande antal metanolförgiftade personer i Centraleuropa och rekommenderar ryska turister på besök där att inte dricka starkare alkohol, rapporter NTV.

Etiketter:

Annonser