19 åtalas efter attack mot mc-klubb

KALMAR Nitton män åtalas misstänka för del i en våldsam attack mot en familjefest på en lokal mc-klubb utanför Kalmar i maj. Angriparna tillhör Hells Angels-sfären och syftet var troligen att skada och stänga klubben, enligt åklagarna.

Det var en lördag kväll i början av maj som ett 40-tal personer på Svineri mc i förorten Smedby angreps av flera okända män utrustade med kofötter, påkar och andra tillhyggen. Flera skadades allvarligt, en fick livshotande skador.

Skinnvästar, jackor och en mindre mängd kontanter stals innan angriparna lämnade stället.
Genom samordnad insats av flera länspolismyndigheter kunde snabbt 17 män gripas, senare ytterligare två. De kom från södra Sverige och alla har kopplingar till Hells Angels och undergrupper, enligt åtalet.

Åklagaren åtalade i onsdags 18 av männen för grov misshandel, grovt rån och grov skadegörelse, ytterligare en för medhjälp i planeringen av brotten. Alla nekar dock till brott. I åtalet står att “gärningsmännen visat synnerlighet råhet“, att angreppet var organiserat och “ett hot mot grundläggande fri- och rättigheter“.

Den lokala mc-klubben hade planerat en bikerfest i somras som inställdes efter angreppet och nu är klubben stängd och deras lokal till försäljning. “Syftet har varit att skada och stänga klubben och det har man lyckats med“, säger åklagare Thomas Hagman till Expressen.

Även om männen – 17 av dem sitter häktade – nekar, så finns det vittnesuppgifter och DNA-spår och blodfläckar i de bilar de försökte fly i.

Rättegången inleds 2 oktober i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt och beräknas pågå minst fem veckor.
– Vi flyttar förhandlingarna till Göteborg av utrymmesskäl och för bättre möjlighet till säkerhetskontroll, men det är Kalmar tingsrätt som håller i det hela, säger rådman Carl-Erling Halldin till Drugnews.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser