“Inga narkotikafestivaler i Furuvik“

GÄVLE Kommunens narkotikakommission uppmanar Furuviksparken att inte arrangera fler reggaefestvialer. Detta efter flera narkotikabeslag och många misstänkta drogpåverkade i somras. /Gävle fick i veckan ECAD:s pris som årets bäst drogförebyggande kommun.

“Familjeparken ska inte ordna narkotikafestivaler som bidrar till drogmissbruk“, sammanfattade narkotikakommissionen i Gävle i en debattartikel i Arbetarbladet i veckan. Vilket följts av en intensiv lokal diskussion.

På reggaefestivalen i augusti i Furuviksparken, utanför Gävle, gjorde polisen 45 narkotikabeslag och 135 misstänkta drogtestades. Kommissionen och polisen menar att festivalen var lugnare än andra tillställningar, men att illegala droger flödade bland unga besökare, särskilt vid campingplatsen.

Tidigare hölls flera år reggaefestivaler i Uppsala tills kommunen fick nog efter stora drogproblem och arrangörerna flyttade.
– Vi varnade för att det kunde bli samma problem i Furuvik och tyvärr fick vi rätt. Vi vill att våra ungdomar ska vara nyktra och få ett bra liv, inte att de kommer i kontakt med narkotika första gången i vår fina park, säger Maritha Johansson, socialnämndens ordförande (V), till Drugnews.

Hon leder även den narkotikakommission som Gävle kommun tillsatt för att långsiktigt få bukt med ökade drogproblem – fler skolelever experimenterar och fler tunga missbrukare upptäckts.
– Vi kommer att ligga på som terrier med att utbilda personal, kämpa för drogfria skolor och mindre narkotika. Och vi vill inte att reggaefestivalen arrangeras här igen, säger hon.

•Finns det inte en risk att reggaemusik oförskyllt utpekas?
– Vi ska inte slå ner på en kulturyttring eller drabbas av moralpanik, nej. Men musiken får inte heller bli en ursäkt för att tillåta droganvändning, svarar Maritha Johansson.

Furuviksparken hyr mark av kommunen, men drivs av en privat arrangör, Park and Rent (som även sköter Gröna Lund, Kolmården m fl).
– Vår bild av reggaefestivalen i somras överensstämmer inte med kommissionens. Vi i personalen såg inga illegala droger där, det var en fantasisk tillställning med mycket dans och blandade åldrar och nationaliteter. Att kalla det för en narkotikafestival är bara plumpt, säger parkens marknadschef Erika Rydstrand till Drugnews.

Hon tycker det florerar många vaga påståenden och överdrifter. Misstänkta påverkade personer utgjorde bara en procent av de 13 000 besökarna. Parken ska under höst bjuda in kommunen, polisen och andra aktörer till en hearing för att försöka reda ut frågan.
– Vi har ännu inte bestämt om Furuvik ordnar någon mer reggaefestival, säger hon.

• I veckan utsågs Gävle till årets bästa drogförebyggande kommun och förebild av nätverket European Cities Against Drugs, bland annat för initiativet att tillsätta en narkotikakommission. ECAD, som haft tvådagarskonferens i Gävle, har 40 medlemsstäder i Sverige och finns i 30 länder.

Etiketter:

Annonser