Colombiansk knarkkung gripen

BOGOTA En av Colombias mest eftersökta kokainsmugglare, Daniel Barrera, greps i tisdags i Venezuela. Under spaningarna har även 36 av hans medarbetare gripits och fem ton kokain och 21 flygplan beslagtagits.

Barrera, känd under öknamnet “Crazy Barrera“, var en av de mest efterspanade narkotikakriminella under senare år i området. Han har i två decennier samarbetat med såväl paramilitära grupper och Farc-gerillan.

Myndigheterna uppskattar att Barreras liga länge kunde levererade cirka tio ton kokain per månad till mexikanska Sinaloa-kartellen för vidaresmuggling norrut. En belöning på motsvarande 50 miljoner kronor var utlovad för uppgifter som ledde till att han infångades.

Gripandet gjordes i staden San Cristobal i Venezuela, cirka 20 kilometer från gränsen till Colombia. Operationen skedde efter samarbete med narkotikaagenter från såväl dessa två länder som Storbritannien och USA.

Colombias president Juan Manuel Santos tackade länderna, och särskilt Venezuela, för aktionen som leddes från Washington DC av en colombiansk polischef.

Det har länge rått viss osäkerhet om Venezuelas vilja att ingripa mot narkotikasmuggling, särskilt sedan landet utvisade amerikanska DEA-agenter för några år sedan. Venezuela menar dock att man gjort fler gripande och beslag utan USA-stöd, rapporterar Reuters.

Etiketter:

Annonser