Dåligt folkhälsostöd för hbt-personer

STOCKHOLM Många homo-, bi- och transexuella personer mår psykiskt sämre än andra i samhället. Och de röker, dricker och använder narkotika i högre utsträckning.

Flera studier visar på sämre psykisk hälsa och mer riskbruk. Enligt Folkhälsoinstitutets årliga undersökning om svenskarnas levnadsvanor, så röker homosexuella dubbelt så mycket, dricker mer alkohol och fyra gånger fler röker cannabis. Var fjärde riskerar att utveckla alkoholism.

– Många av oss mår bra, men det finns en mycket stor grupp som mår väldigt dåligt, säger Christian Möllerup, som är vice ordförande i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande och leder dess hälsoutskott, till TT.

Han menar att skillnaden beror på de homosexuellas utsatta läge.
– Man brottas ständigt med andras reaktioner på vem man är, känner osäkerhet om sin egen identitet, komma-ut-processen är oerhört svår. Vissa hbt-personer använder alkohol för att kunna överskrida föreställningar som bygger på att alla förväntas vara heterosexuella, säger han.

Han anser att stödet är dåligt till RFSL:s arbete mot alkohol och droger och att ingen myndighet tar ansvar för hbt-personer inom folkhälsoområdet.

Etiketter:

Annonser