Globala razzior mot illegal medicin

LYON/ARLANDA Över 3,7 miljoner tabletter har beslagtagits, 18 000 nätplatser har stängts och 79 personer har gripits senaste veckan i världsomfattande razzior mot handel med illegala läkemedel.

I operationen som kallas “Pangea V“ deltog 100 länder och genomfördes 25 september till 2 oktober. Insatserna leddes av Interpol och i Sverige har Tullverket och Läkemedelsverket medverkat i insatsen.

Handel med olagliga produkter som innehåller läkemedelsubstanser eller är förfalskningar ökar i världen. De säljs ofta via falska nätapotek och risken är stor för den som köper och använder okontrollerade preparat, man vet inte vad de innehåller, kan vara helt utan verkan eller mycket hälsovådliga.

Svenska tullen har förhindrat införsel av cirka 20 000 tabletter i posttrafiken via Arlanda under operationen, försändelserna kom exempelvis från Thailand, Indien och Turkiet.

Mottagarna ska nu följas upp och Läkemedelsverket ska analysera vilka slags preparat som beslagtagits. Tidigare beslag har ofta varit preparat som inte säljs på svenska marknaden eller är helt omärkta kapslar/tabletter. Bland annat narkotikaklassade mediciner, potensmedel och bantningspreparat, men även antibiotika.

– Det här är ett jätteproblem som bara växer, det visar också de ökade beslagen. Det är uppenbart att människor fortsätter att beställa falska läkemedel via nätet trots riskerna de utsätter sig för, säger tullens Håkan Hansson, operativ samordnare i Sverige för Pangea V, till Drugnews.

• Det här är tredje året som Tullverket medverkar i den internationella insatsen Pangea mot illegal läkemedelshandel, svenska polisen deltog inte i år. Ifjol beslagtogs totalt 2,4 miljoner tabletter och 50-tal personer greps, varav sju personer i Sverige.

Etiketter:

Annonser