Illegal coffeshop i Köpenhamn

KÖPENHAMN Häromdagen öppnades ett haschcafé i Köpenhamn där besökare både kan handla och röka på. Ägaren uppger att avsikten är att blåsa liv i debatten om legalisering av cannabis i Danmark.

I tv-programmet Aftenshowet visas hur kunder köper hasch/marijuana över disk, får kvitto och kan röka i nya butiken “Smokenhagen“. Ägaren visar en cannabisodling i källaren.

Öppnandet av den danska “coffeshopen“ har blåst igång en legaliseringsdebatt. Och i torsdagens tv-debatt möttes ägaren till den illegala butiken, Khodr “Cutter“ Mehri, och folketingsledamoten Peter Skaarup från Danske Folkeparti.

Mehri uppgav att butiken öppnats för att driva på debatten och han inte är bekymrad över att caféet när som helst kan stängas. Han uppger sig ha stöd av tusentals människor.
Motdebattören pekade mer på hälsofaror av drogen.
– Cannabis är en farlig drog och vi ska hela tiden arbeta för att göra det svårare att få tag i narkotika, inte lättare, sade Peter Skaarup.

I fristaden Christiania har öppen drogförsäljning pågått i flera år, då och då tillfälligt avbruten av polisrazzior. Senare år har försäljning även flyttat ut till andra ställen och gängkrig förekommer om marknaden.

Debatten har samtidigt böljat fram och tillbaka i Danmark om att legalisera cannabis. Hittills har motståndarna stått emot. I huvudstaden öppnade nyligen överborgmästare Frank Jensen (s) för att tillåta drogen, men blev nedröstad i fullmäktige. En enkät i somras visade att 53 procent av tillfrågade danskar anser att staten borde starta cannabisförsäljning.

Cannabismarknaden i Danmark omsätter enligt forskare över en miljard danska kronor varje år.

Etiketter:

Annonser