Marijuanavänner laddar om i USA

WASHINGTON DC Samtidigt med presidentvalet i USA 6 november hålls även folkomröstning i delstaterna Washington, Colorado och Oregon om att legalisera marijuana. Förespråkarna tror på medvind, men nu mobiliserar motståndarna.

Efter nederlaget i folkomröstningen om cannabis i Kalifornien för två år sedan, så mobiliserar marijuanavänner på nytt.

Förslagen om att ändra lagar för att tillåta cannabis i russyfte läggs nu fram i delstaterna Washington (Initiative 502), Colorado (Admendment 64) och Oregon (Measure 80).
Det väntas att en majoritet åtminstone i Washington kommer rösta ja till marijuanaförsäljning i statligt licensierade butiker.

Förespråkar anser att det skulle minska brottssyndikatens marknad, färre skulle åka dit för mindre narkotikabrott och nya skatteintäkter från legal droghandel skulle ge hundratals miljoner dollar till det allmänna, som skolor, hälsovård och social service.
Bland andra republikanen och senatkandidaten Michael Baumgartner anser att en sådana reglerad försäljning är en “möjlig väg framåt“, rapporterar flera medier.

Redan har mer än var tredje delstat i USA tillåtit marijuana som medicin, vilket gjort att en mängd ställen poppat upp där personer med läkarintyg kan handla, röka och i vissa delstater odla hemma. Men nu handlar förslagen i de tre delstaterna om att helt legalisera drogen för rekreationsbruk.

Några motståndare till förslaget, vilka också inkluderar en del patienter som redan nu har tillgång till legal marijuana för sina krämpor, tycker att bestämmelserna är alltför godtyckliga och strikta. Andra att det helt öppnar upp för ökat missbruk och sämre folkhälsa.

Polismyndigheter protesterar också och menar att ökad tillgänglighet innebär en risk att särskilt ungdomar kan komma över drogen lättare. En legalisering i en delstat skulle samtidigt bryta mot federal narkotikakontrollag och internationella fördrag som USA undertecknat.

Förra månaden skrev nio tidigare chefer för narkotikapolisen DEA till justitieminister Eric Holder och uppmanade honom att klargöra detta för delstaterna. Även president Barack Obama har fått brev från tidigare nationella narkotikasamordnare som uttrycker sin oro.

Måndag kväll, svensk tid, arrangerar tidigare anställda i rättsmyndigheter och regeringar (både republikaner och demokrater) tillsammans med drogrestriktiva föreningar en konferens för att understryka att delstater som skulle legalisera marijuana gör det i strid med nationell lag. Den riktas bland annat till massmedier – dokument och uttalanden.

President Obama har flera gånger sagt att legalisering av marijuana inte är rätt väg att gå. Men narkotikafrågan märks inte direkt i presidentvalrörelsen, även om cannabisproblem ökat bland unga amerikaner senaste året och många gallupmätningar hävdar att stödet för legalisering ökat.

• Natten till onsdag debatterar åter Obama och republikanernas kandidat Mitt Romney. Pressen är hög på Obama att lyckas bättre än 3 oktober då utmanaren drog det längsta strået.
Twittrande skämtare tyckte det verkade som att Obama såg trött och påverkad ut. Rapparen och skådespelaren Ice T twittrade inför nästa debatt 16 oktober: “Message to the President: No weed before the next debate homie…“.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Etiketter:

Annonser