Manifestation mot knark i Västerås

VÄSTERÅS En bred manifestation mot narkotika arrangerades i Västerås i lördags. Oro för ökade drogproblem och flera dödsfall hade fått över tusen personer att trotsa kylan.

Budskapet var att tillsammans kan man göra skillnad.
– Öppna dina ögon, lyssna, reagera och agera, sade Hans Björk, initiativtagare till i Kampanjen Stoppa knarket i Västerås! och mötet på Sigmatorget.
Han är en många som reagerat över ökade drogproblem i staden och att missbrukare dött, bland annat 22-årige Kim som avled i en överdos i somras.

Pojkens mor deltog på mötet och sade att “låt vår historia bli ett varnande exempel“.
Statistik visar att var femte gymnasieelev i årskurs 2 i staden har prövat narkotika, en våg av problem med nätdrogen MDPV och fler anmälda fall av narkotikabrott.

Flera andra medverkade: Sångaren Fredrik von Gerber varnade vuxna för att inte bry sig, landstingsrådet Denise Norström (S) och narkosläkaren Lennart Klaar berättade om MDPV-påverkade ofta får psykoser och blir våldsamma och vårdas länge på intensiven, vilket medfört att sjukvården tvingas installera med bältessängar och överfallslarm, rapporterar VLT.

Även lokalpolitiker, Christer Karlsson från Kris och polisen talade. Per-Erik Lundberg, ANDT-samordnare hos polisen i Västmanland, berättade på mötet att cannabis är vanligaste illegala drogen och att den sprids mellan ungdomar. Därefter följer missbruk av läkemedel som bensodiazepiner och MDPV.

– Nu finns en starkt folklig opinion mot narkotikan. Nu går vi vidare, det behövs kontinuerlighet och långsiktighet i arbetet, sade kommissarie Per-Erik Lundberg efteråt till Drugnews.

Polisens gatulangningsgrupp ska nu öka insatser mot droger i Västerås. Och Krogar mot knark ska starta igen. På plats på torget fanns även kamratstöd och hjälp för anhöriga.

I veckan ordnade även ungdomar en antiknarkaktion på torget och i fredags hölls en ljusmanifestation i kyrkan till minne av alla som drabbas av narkotikan. På Facebook har Stoppa knarket öppnat en sida.

Etiketter:

Annonser