Polisen slog till mot “Vodkabil“

STOCKHOLM Efter flera tips om försäljning av olaglig sprit till ungdomar, så slog Citypolisen i Stockholm till i fredags mot en “Vodkabil“. Fem unga personer i ett nätverk greps och har nu anhållits. /•Höstlovs-kampanj Tänk Om.

Polisen har lagt ut en spaningsfilm (se här intill) som visar handeln i en silvergrå Mercedes i centrala Stockholm. En man i munkjacka hoppar ur, bär fram en kartong från bakluckan och sätter den i baksätet.

Tre unga flickor hoppar därefter in i bilen. Transaktionerna görs snabbt och sedan lämnar de den s.k. “Vodkabilen“.

Polisen har fått in flera uppgifter senaste tiden från ungdomar, föräldrar och fältarbetare om hur bilar langar alkohol till unga. Spriten är oftast köpt utomlands och insmugglad till landet.

– En ny trend för oss som arbetat länge med ungdomar är att det är anmärkningsvärt många flickor som köper sprit på det här sättet. De är helt klart överrepresenterade, säger Ulf Brännström, närpolis i Vasastan, i en kommentar.

Till Maria Ungdom kommer det varje helg in kraftigt berusade ungdomar som köpt sprit från “Vodkabilar“, några så unga som 13 år.

Särskilt vid storhelger och skollov, exempelvis höstlovet som just börjat, hänger tonåringar i City och kan komma i kontakt med alkohol och berusa sig för första gången. Spaning och beslag visar att alkohollangning är omfattande, enligt polisen.

Unga ringer eller sms:ar, bestämmer en plats dit langarna kommer och överlämningen sker snabbt i bilar. Tips och spaning har visat att berättelserna stämde.
– När vi träffar på ungdomar med alkohol, brukar vi ta spriten ifrån dem och kontakta föräldrarna. Här förstod vi att vi måste göra något mera, eftersom det vi gjorde inte räckte till. Vi märkte att alkoholen bland de riktigt unga flödade och började se ett mönster i hur de fick tag i spriten, säger Patrick Widell, chef för Citys ungdomsrotel.

Efter en tids spaning slog polisen till i fredags mot en lyxmercedes i Stockholms city och gjorde senare flera husrannsakningar, där alkohol beslagtogs. Fyra män och en kvinna i åldrarna 19 till 22 år greps. Fyra av dem är nu misstänkta för grov olovlig alkoholförsäljning och en femte för olovligt innehav av alkohol i säljsyfte.

Hur mycket som beslagtogs och hur mycket som nätverket misstänks ha sålt vill inte polisen ännu berätta eftersom förhör pågår. Polisen hoppas att tillgången på lättillgänglig illegal alkohol för unga minskat efter razzian, men uppger att fler tillslag troligen kommer blir aktuella.

TÄNK OM/ Höstlov och Halloween är tid då många ungdomar gör alkoholdebut. Kampanjen Tänk Om vänder sig till tonårsföräldrar med tips om gemensamma regler och att prata med sina barn om alkohol. Enligt en Sifoenkät tycker 90 procent av tonårsföräldrar att enas med andra föräldrar, men bara tre av tio känner till några sådana överenskommelser.
• Läs mer hos Folkhälsoinstitutet om tips till föräldrar.

Etiketter:

Annonser