Ljus tändes för narkotikans offer

STOCKHOLM I trappan ner till Sergels Torg i huvudstaden fladdrade 400 ljus och symboliserade de som årligen dör av narkotika när Folkrörelser mot droger ordnade en minnesstund i torsdags.

Ljusen inramade allvaret i den årliga manifestationen i Allhelgonaveckan som hålls på ett 30-tal platser i landet.

I Stockholm välkomnade Bo Högstedt från IOGT-NTO uppåt ett par hundra personer som samlats med orden. “Detta är en stund av eftertanke för oss alla och särskilt för er som har anhöriga som gått bort av narkotikamissbruk.“

Människor som passerade vid “Plattan“ stannade till en stund, några fotograferade, andra samtalade lågmält och lyssnade på talarna som byttes av på scenen.

Linda Adolfsson från Ungdomens Nykterhetsförbund uppmanade till omtanke och att lyssna och se barn som är i farozonen för alkohol och narkotika.
– Vi måste nå de unga innan de börjar dricka alkohol och missbruka narkotika. Och bli bättre på att fråga vad som är fel. Vi måste vara trygga vuxna som stöd för barnen.

Smart Ungdoms Linda Fransson höll ett känsloladdat tal och läste en stämningsfull dikt.

Kjell-Ove Oscarsson, vice ordförande IOGT-NTO, fick hoppa in i stället för Anna Carlstedt som fastnat i USA på grund av orkanen Sandy. Han underströk att den restriktiva narkotikapolitiken måste försvaras.

– Narkotikan ska ha så liten plats som möjligt i samhället. För att nå dit krävs en stark förankring i folkrörelserna och ett starkt stöd för den politik vi har i Sverige. Vad kan vi då göra för att nå dit? Jo, vi kan engagera oss i de organisationer som är här i kväll. Det finns mycket arbete att uträtta och möjlighet att bli en del av lösningen på narkotikaproblemet, sade han.

Lena Larsson, från Anhöriga mot droger, påminde om den svåra situation som anhöriga till missbrukare lever under. Det är lätt att bli medberoende och “vi vet vilket helvete de genomlider“.
Hon miste själv sin dotter Kersti i en överdos. Hon uppmanade deltagarna att avsluta minnesstunden med en tyst minut. Marschallerna fladdrade i vinden.

Nätverket Folkrörelser mot narkotika med många anslutna föreningar hade anordnat ljusmanifestationen i Stockholm.

Etiketter:

Annonser