Webbplatser svartlistas i Ryssland

MOSKVA Tio ryska nätsajter om narkotika, barnpornografi och självmord har hamnat i ett nytt register över förbjudna webbplatser. Den nya lagen började gälla i november.

Men över 5 000 ansökningar mot nätplatser har inkommit till Rysslands federala tillsynstjänst för telekom, informationsteknik och massmedier, varav myndigheten nu utreder 190 ansökningar.

Tio webbplatser har alltså hittills satts upp på svarta listan, rapporterar nyhetsbrevet Ryska Posten som citerar Itar-Tass. Dessa blockeras nu före rättegång om “farlig information“ inte raderats i tid. Registret ska innehålla webbsidor som dömts bryta mot Rysslands nationella lag.

Lagen har kritiserats av internetanvändare och rättighetsförsvarare som oroas att den öppnar för godtycklig politisk censur. Domar mot internetbrott har ökat i Ryssland – ifjol blev det 14 fällande domar (i totalt 45 mål) och första halvåret i år avkunnades 18 domar (av 32 mål).
Det handlar bland annat om “uppmaning till extremism“, “fiendskap“, hatbrott, men även domar mot en nynazistisk nätplats och en som publicerat bombrecept.

Statsduman har begränsat statens rätt att stänga en webbsida utan utredning och rättegång, med undantag av om innehållet handlar om narkotika, pedofili och självmord.

Nya svarta listan över förbjudna webbplatser är offentlig.

Etiketter:

Annonser