USA:s regering: narkotikalag gäller

WASHINGTON Några “kändisar“ hyllar att delstaterna Colorado och Washington röstat för att legalisera marijuana. Men federala regeringen uppger att narkotikalagen ska upprätthållas.

Tisdagens folkomröstningar i USA vid sidan av presidentvalet om liberalare cannabislagar har nu kommenterats av justitiedepartementet.

“Departementets tillämpning av narkotikalagstiftningen förblir oförändrad“, säger talesperson Nanda Chitre, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Och tillägger att regeringen studerar de framröstade lagförslagen vidare, men konstaterar att kongressen beslutat att marijuana är en kontrollerad substans enligt lista I.

I Bloomberg-artikeln redovisas även hur marijuana-förespråkarnas kampanjer var välfinansierade och hade lärt av nederlaget för legalisering 2010 i Kalifornien. Minst 7,7 miljoner dollar hade samlats in på ja-sidan i Colorado och Washington.

Flera artister och kändisar brister ut i glädje över att två delstater nu röstat för tillåta innehav, bruk och licenserad försäljning av cannabis.
Rapparen Snoop Dogg ger en “shout out“ via twitter till Colorado. Skådespelaren Seth Rogen skriver att “Jag ska flytta till delstaten“ och Lady Gaga “gratulerar Denver för er cannabis-legalisering“.

Ed Gogek, engagerad psykiatriker, drogmotståndare och Demokrat, anklagar istället i New York Times partivänner som lobbat för legalisering och “medicinsk marijuana“ för att vara hycklare – (“a Bad Trip for Democrates“).

I Mexiko föreslår guvernören för provinsen Chihuahua, Cesar Duarte, att landet bör tillåta export av marijuana när nu två delstater i USA legaliserat drogen. Detta för att myndigheter skulle försöka ta kontroll över marknaden från knarkkartellerna, rapporterar Reuters.

Etiketter:

Annonser