Marijuanaåtalade slipper domar

SEATTLE Åklagarna i två län i delstaten Washington i USA släpper nu åtal om innehav av mindre mängd marijuana mot 175 personer över 21 år. Detta sedan en majoritet där röstat för en ny lag som tillåter rekreationsbruk av drogen.

Redan märks juridiska konsekvenser av folkomröstningen om legalisering av cannabis, Initiativ 502, som det röstades om förra tisdagen och är tänkt att träda i kraft 6 december.

– Jag ser det som meningslöst att fortsätta handlägga åtal mot förseelser som kommer bli legala nästa månad, säger åklagaren Dan Satterberg i King County i ett pressmeddelande, rapporterar CNN.

Också länets sheriffkontor uppger att man sagt åt sina poliser att inte gripa personer över 21 år om mängden marijuana understiger 1 ounce (28 gram). Men tillägger i samma pressrelease att lokala sheriffer i andra jurisdiktioner får agera fritt efter lokala bestämmelser fram till den 6 december.

Åklagaren i Pierce County, Mark Lindquist, har meddelat att hans åklagarkontor också kommer stryka åtal mot innehav, men att personer som grips även för andra brott kommer givetvis stå kvar under åtal.

Enligt antagna förslaget ska en 25-procentig skatt tas ut i alla tre leden – av odlaren, grossisten och återförsäljaren. Även i Colorado röstade en majoritet för att tillåta cannabis. Obama-regeringen uppger att förslagen studeras, men att narkotikalagen ska upprätthållas.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Etiketter:

Annonser