Svarta lungor i Tobaksfria veckan

SÖDERTÄLJE Denna vecka är det Tobaksfria veckan. En rad aktiviteter pågår runt landet, exempelvis får rökares svarta lungor på utställningen på Tom Tits Experiment unga besökare att tänka till.

Den del av utställningen Body Worlds, med bevarade människokroppar, som pågår på Tom Tits i Södertälje där icke-rökares rosa lungor jämförs med rökares svarta påverkar många. Särskilt de unga som besöker anläggningen.

“Det där om rökning fick mig verkligen att inse att det är riktigt dåligt att röka! På NO lektionerna fattade jag inte riktigt allt om hur kroppen fungerar men nu ser jag helheten, vi är fantastiska varelser!“, så reagerade Tess, 14 år.

Personer från A Non Smoking Generation är på utsällningen på söndag för att sätta tobakens risker i ett perspektiv.
– Vi finns på plats och försöka göra något konstruktivt av besökarnas reaktioner. Visst kan en läskig lunga skrämma, men för att få till en förändring så bör känslan förankras och fler sidor av tobaksbruket belysas. Vilket vi kan bidra med, säger generalsekreterare Elin Ramfalk till Drugnews.

De flesta besökare i Södertälje på Body Worlds-utställningen, som turnerar runt världen, är unga, många är skolelever och i den ålder tobaksbolagen rekryterar framtida konsumenter.
– Trots att rökning minskat kraftigt senaste decennierna, så börjar fler unga röka, särskilt unga tjejer. Nio av tio som röker har börjat före 18 års ålder, säger Elin Ramfalk.

VD för Tom Tits, Björn Edlund, hoppas att samarbetet med A Non Smoking Generation kan bli en arena där rökning kan talas om avslappnat och kunskapsinriktat och inspirera unga att välja ett liv fritt från tobak.

• Tobaksfria veckan (vecka 45) har funnits i Sverige sedan 1970-talet. I år har Yrkesföreningar mot Tobak valt att som tema ha “Tobacco Endgame“, alltså sätta måldatum då nästan allt tobaksanvändning ska ha upphört. En affisch om detta och ett namnupprop pågår.
Nyligen antog Nordiska Rådet en strategi om att tobak ska vara utfasat senast 2040 i Norden.

Flera lokala aktiviteter pågår under kampanjveckan. I tisdags arrangerades en studiedag för tobaksavvänjare i Stockholm läns landsting. På torsdag ordnas en konferens i huvudstaden om Tobaksfri skoltid av Folkhälsoinstitutet och Skolverket.

Många vårdcentraler och sjukhus passar på att påminna om att det finns stöd att få för de som vill sluta röka eller snusa, exempelvis lasarettet i Ystad som puffar för sin tobaksavvänjning på Hälsoenheten och patienter ges stöd.
Tankesmedjan Tobaksfakta har tagit fram faktablad om tobaksindustrins arbetsmetoder och WHO:s ramkonvention och artikel 5.3.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser