Dom tvingar tobaksbolag erkänna lögn

WASHINGTON Stora tobaksbolag i USA tvingas nu att offentligt annonsera om att de tidigare ljugit för kunder och allmänhet om hälsoriskerna och beroendet av rökning. Det slog en federal domstol fast i tisdags.

I domstolsbeslutet slås även fast hur ordalydelsen ska var i annonserna – som bolagen får betala – och ska publiceras i upp till två år, rapporterar Reuters.

Bland annat: “Rökning dödar i snitt 1 200 amerikaner. Varje dag“; “ När du röker, ändrar nikotin faktiskt hjärnan – det är därför det är så svårt att sluta“; “Berörda tobaksbolag utformade avsiktligt cigaretter för att göra dem mer beroendeframkallande“…

Redan 2006 utfärdades en dom om att tobaksbolagen brutit mot bedrägeriregler genom att medvetet dölja risker med cigaretter. Men bolagen godtog inte krav på offentligt erkänna, de ansåg det var en “kränkning“ av deras “rätt till yttrandefrihet“, rapporterar Reuters.

Nu har distriktsdomare Gladys Kessler avvisat dessa invändningar.
“Denna domstol har formulerat tillrättaläggande uttalanden som är helt faktabaserade och oemotsägliga och syftar till att förhindra tobaksbolagen från att lura den amerikanska allmänheten i framtiden“, skriver Gladys Kessler i beslutet.

Justitiedepartementet och de berörda tobaksbolagen (Philip Morris m fl) ska nu träffas för att bestämma när och hur erkännandena ska offentliggöras. Exempelvis i tidningar, på tv, nätsajter och i tobaksförpackningar. Senast 1 mars nästa år ska domaren få en rapport om vad man kommit överens om, rapporterar Tobaksfakta.

• Målet USA v. Philip Morris USA, et al, U.S. District Court for the District of Columbia, No. 99-cv-02496.

De största tobaksbolagen satsade över åtta miljarder dollar 2010 i marknadsföring av sina produkter, ändå en minskning från 12,5 miljarder dollar fyra år tidigare…

THE INSIDER/ I mitten på 1990-talet avslöjade kemiingenjör/direktör Jeffrey Wigand (som filmen Insider baseras på) hur tobaksbolag tillförde ämnen för att nikotinet lättare skulle nå hjärnan och få fler i beroende. Bolagen hade länge förnekat att tobak var beroendeskapande. De aktuella målen ledde till att hemligstämplade dokument blev offentliga och följdes av stämningar från såväl drabbade rökare, anhöriga som delstater.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser