Tobakschef vill inte tala hälsa

STOCKHOLM/LONDON Karl Stenberg blir tobaksjätten Philip Morris nye chef i Sverige. Nye cigarettkungen berättar gärna om utmaningar, men vill inte tala hälsoproblem av produkterna.

Det framgår av SvD-Näringslivs intervju inför hans flytt från London till Stockholm efter årsskiftet. Han har gjort en snabb karriär i företaget och ska nu leda bolaget i Sverige med ansvar för volym, andelar och resultat.

Men frågor om hälsorisker hänvisar han till företagets pressansvariga.

På Philip Morris hemsida runt världen står under rubriken ”Rökning och hälsa” bland annat: “Tobaksvaror, inklusive cigaretter, är farliga och vanebildande. Det finns överväldigande medicinska och vetenskapliga bevis för att cigarettrökning orsakar lungcancer, hjärtsjukdomar, emfysem och andra allvarliga sjukdomar.“

Företaget satsar ändå mycket tid och pengar i processer för att motverka “neutrala paket“, exponeringsförbud och produktvarningar.

• Philip Morris finns i 160 länder, har 80 000 anställda och är ett av världens största tobaksbolag. Företagets största cigarettmärken är Marlboro, L&M och Next.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser