Minister hotar med fullskaligt snuskrig

STOCKHOLM Handelsminister Ewa Björling hotar med “fullskaligt krig“ om EU behåller säljförbudet för svenskt snus i övriga unionen. Det sade hon efter en träff med EU:s hälsokommissionär.

– Man kan sammanfatta det som att vi har drivit ett lågintensiv konflikt om det här i flera år. Om exportförbudet finns kvar, då börjar ett fullskaligt krig, sade Ewa Björling (M) efteråt till medier.

Svenska ministrar reser nu i skytteltrafik till Bryssel innan ett förslag till ny tobaksdirektiv beslutas. Häromdagen var statsrådet Maria Larsson (KD), som ansvarar för tobaksfrågor ur folkhälsoperspektiv, där och träffade nye hälsokommissionären Tonio Borg.

I måndags kom frihandelsminister Ewa Björling (M) dit för möte med honom. Men inte för att heja på en skärpning mot livsfarliga tobaken och rökningen, utan främst för att värna svenska snuset.

Hon hade med sig ett brev från 19 forskare om att EU:s invånare bör få välja själva mellan cigaretter och det mindre farliga snuset.

Båda ministrarna har argumenterat att dagens exportförbud för svenskt snus missgynnar, är orättvist och bör hävas. Något som regeringen gjort återkommande tillsammans med tobaksbolaget Swedish Match – som vill in på EU-marknaden.

– Jag tog upp att det svenska snuset inte ska vara diskriminerat och mobbat på EU:s inre marknad. Dels för att konkurrensfrihet måste finnas, snus är en vara som alla andra. Dessutom har jag väldigt hårt pekat på att EU-kommissionens fakta måste bygga på vetenskaplig grund, sade Ewa Björling till Aftonbladet.

Säljförbudet verkar dock bli kvar i förslaget till nya tobaksdirektivet som inte heller ministrarna fått se. Rykten har florerat om skärpta regler, även för snus. Men Borg uppgav att uppgifter om att tobaksnivån i snus ska höjas till 85 procent inte stämmer. Däremot var han mer svävande om påstådd reglering och förbud av smakämnen, vilket skulle drabba svenskt snus.

• Omkring en miljon svenskar snusar. Även om det är farligare att röka, så är snus inget harmlöst alternativ. Det är vanebildande och ökar risk för bl a hjärtinfarkt, högre blodtryck, lägre födelsevikt, diabetes och eventuellt cancer i bukspottkörteln.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser