Rekordböter för penningtvätt-bank

NEW YORK Brittiska storbanken HSBC ska efter en uppgörelse betala amerikanska myndigheter drygt 1,9 miljarder dollar för att medverkat till penningtvätt åt terrorister, Iran och mexikanska knarkkarteller.

Uppgörelsen med USA:s justitiedepartement gjordes förra veckan efter att banken i flera år struntat i varningssignaler om penningtvätt, rapporterar Wall Street Journal.

Enligt en åklagare har banken sedan 1990-talet gjort transaktioner åt kunder i Iran, Burma, Sudan, Libyen och andra trots USA-sanktioner och lurat amerikanska banker att sedan betala ut jättelopp vidare.

Det handlar om bland annat om tvättat hundratals miljoner dollar från mexikanska och colombianska knarkpengar.
Nu har banken, som är en av världens största, i en uppgörelse gått med på betala nära två miljarder dollar (varav 665 milj. dollar i böter) för att slippa fler anklagelser som påverkat bankens rykte.

– Vi tar ansvar för våra tidigare misstag. Vi har sagt det förut att vi djupt beklagar och vi säger det igen, sade Stuart Gulliver, HSBC:s vd, i ett pressmeddelande.

Han uppger att banken senaste två åren under ett nytt ledarskap tagit steg “att vända det rätt som har gått fel“ och aktivt samarbetar med myndigheter för att reda upp röran, ta fram ny riktlinjer för arbete o högriskländer och undvika en upprepning.

Några reaktioner nu efter uppgörelsen blivit känd är att ansvariga i banken klarat sig undan för lätt. Justitiedepartementets klartecken beskrivs som “ett klartecken till att stjäla“.
“De var för stora för fängelse, om inte detta motiverar åtal, då kan jag inte tänka ett fall som skulle göra det“, säger Jimmy GurulA, tidigare åklagare som nu undervisar i juridik på universitet, till AP.
Han tycker justitiedepartementet ska skämmas för uppgörelsen.

• En annan brittisk bank, Standard Chartered PLC, som misstänks mörklagt illegala transaktioner av miljarder med länder trots USA-sanktioner, bötfälldes nyligen med 327 miljoner dollar, enligt WSJ.

Etiketter:

Annonser