Rekordmånga får servera alkohol

STOCKHOLM Rekordmånga ställen får numer servera öl, vin och sprit sedan kökskraven lättades i alkohollagen 2011. I år har minst 13 200 alkoholtillstånd beviljats, vilket är två tusen fler än före ändringen, rapporterar SVT.

Varm mat är inte längre krav på serveringar för att få alkoholtillstånd, men det ska finnas flera rätter på menyn. Därmed kan sushibarer och andra ställen numer få servera alkohol.

Även caféer, livsmedelsbutiker och i några fall gatukök har fått möjlighet att servera vin och öl, vilket inte var intensionerna i förarbetena till nya alkohollagen som började gälla 2011.

Enligt preliminära siffror från Folkhälsoinstitutet, så är det nu rekordmånga alkoholtillstånd som beviljats i år, rapporterar SVT Aktuellt. 2010 hade cirka 11 150 serveringar alkoholtillstånd i landet och i år minst 13 200 serveringar. Som en jämförelse så hade 9 631 ställen möjlighet att servera alkohol vid millennieskiftet.

Det är kommunerna som både sköter beviljar och sköter tillsyn av alkoholtillstånden. Men före klartecken så måste den som söker tillstånd göra ett skriftligt prov för att visa man känner till alkohollagen och ansvarsfull servering.

Några välkomnar att lagen lättats numer och att fler ställen har möjlighet att servera ett glas vin. Andra menar att det blivit alltför lätt att få tillstånd.

– Kommunerna har tappat kontrollen och det oroar mig. Det finns ungefär en miljon människor i Sverige för vilka alkohol är en vardagsfara. Och ökar man tillgängligheten alltför mycket, vilket vi förefaller att göra nu, så kommer det leda till att de människorna får problem, säger Jan Linde, utbildningsansvarig på IOGT-NTO, till Aktuellt.

• Alla krogar och barer klarar inte sköta kontroll av ålder, ordning och att inte servera berusade gäster, visar återkommande testköp.

Etiketter:

Annonser