Ett rekordbeslag av amfetamin

HELSINGBORG Ett rekordstort beslag av minst 150 kilo amfetamin gjordes i mitten av november i Helsingborg, avslöjar nu rikskriminalen. Fyra män har hittills häktats för grovt narkotikabrott.

Det var efter en längre tids spaning som polisen slog till i Helsingborg i november mot en lägenhet. Narkotikan hade fraktats i en långtradare från Slovakien genom bland annat Tyskland och Danmark över Öresundsbron till Sverige.

I Helsingborg skulle narkotikan omlastas för vidare transport norröver.
– Amfetaminet var troligtvis avsett för marknaden i Stockholm, säger Per Wadhed, polisöverintendent på Rikskriminalen, till SVT och TT.

Polisen är fortsatt knapp med information om ärendet som även haft hjälp av slovakisk och Europol. Beslag var mellan 150 och 160 kilo amfetamin och värt över hundra miljoner kronor i missbrukled.

Tre män från Skåne har gripits och häktats, ytterligare en man är begärd att utlämnas från Slovakien till Sverige. Två av dem är svenska medborgare. Utredningsarbetet fortsätter.

Det aktuella amfetaminbeslaget uppges vara det enskilt största i sitt slag i landet, enligt polisen. Under 2011 infångades jämförelsevis total 124,4 kilo av den centralstimulerande drogen. Amfetamin är efter cannabis den vanligaste illegala drogen i Sverige.

Etiketter:

Annonser