Vinklubbsägare söks för miljonskuld

STOCKHOLM En av Systembolagets främsta konkurrenter, nätvinföretaget Antipodes, har begärts i konkurs. Ägaren Mark Majzner har lämnat landet och jagas nu för skatteskulder på nära en miljon kronor.

– Man får intrycket att företaget lämnats vind för våg, säger Skatteverkets handläggare Jonas Norin till Dagens Nyheter.

Arbetsgivareavgifter och punktskatter för alkohol på över 900 000 kronor har inte betalts. En konkursbegäran lämnades i fredags av Skatteverket till Stockholms tingsrätt mot företaget. Även andra fordringsägare har inte fått betalt.

Antipodes Premium Wines utmanade länge svenska detaljhandelsmonopolet med att sälja vin efter att en EU-dom 2007 öppnat för även privatimport av alkohol via nätet och att budföretag får frakta varorna till Sverige.

Det Maltabaserade företaget hade kontor i Stockholm och sålde alkohol via vinklubbar som “Marks viner“ och “Fine Wine Society“ och hade uppåt 200 000 privatkunder i Sverige.

Ägaren Mark Majzner från Australien tjänade miljoner tillsammans med sin fru på alkoholförsäljningen i Sverige. Han var kaxig, skrev debattartiklar för fri vinhandel och förde en aggressiv kamp mot nykterhetsrörelsen och Systembolaget som han även anmälde till Konkurrensverket för att missbruk av dominerande ställning, (men som avfärdades).

IOGT-NTO polisanmälde 2011 ett tiotal vinklubbar – inklusive Antipodes – för att bedriva olaglig alkoholförsäljning. En förundersökning har inletts av en åklagare i Stockholm. Konsumentombudsmannen har kritiserat Antipodes för olaglig marknadsföring med bland annat mängdrabatter, flaskor på köpet och direktreklam.

I höstas sålde ägaren Mark Majzner företaget till stora aktören Vintjänsten AB och återvände till Australien. Men kvar finns alltså obetalda skulder i Sverige.

• Efter “Rosengrensdomen“ 2007 har näthandel med alkohol ökat, särskilt senaste två åren, enligt en ny Sorad-studie. “Vinklubbar“ på nätet säljer och levererar alkohol till privatpersoner. Men kontroller visar att slarv med ålderskontroll och punktskatter är vanligt.

Etiketter:

Annonser