Polisen ringer föräldrar om vodkabil

STOCKHOLM Nära 1200 föräldrar i Stockholm har senaste veckorna fått telefonsamtal från polisen. Detta sedan deras barn dykt upp i en utredning om olovlig alkoholförsäljning från “vodkabilar“.

Citypolisen slog till i oktober efter spaning mot ett nätverk som sålt sprit till tonåringar i Stockholmsområdet. Försäljning och leverans gjordes från bland annat tre s.k. vodkabilar. Polisen hade filmat unga flickor som lämnade över pengar till langarna och fick kartonger med flaskor ur bakluckan.

Fem personer greps, varav tre 22-åriga killar som ännu sitter häktade i spritutredningen.
Polisen lyckades i aktionen beslagta alkohol och kundregister med närmare 2 000 telefonnummer. Polisen håller nu på att ringa runt med förhoppningen att nå köparnas föräldrar och har hittills talat med nära 1 200.

– Att vi valt att ringa upp föräldrarna är dels för att berätta för dem att deras barn haft kontakt med vodkabilarna. Det har också varit ett sätt för oss att få reda på åldern på dem som har köpt alkohol, eftersom det har betydelse för åtalet, säger Patrick Widell, chef för Ungdomsroteln hos Citypolisen, i en kommentar.

De flesta köpare har varit 15 till 17 år, men det finns även de som varit bara 13 år och även tolvåringar har ringt till bilarna.

Polisens samtal mottas för de mesta väl och oroliga föräldrar får svar på många frågor som kan leda vidare. De får veta att det är ett informationssamtal och att barnen inte riskerar någon påföljd.

En familj i västra Stockholm fick nyligen ett samtal från polisen om att deras idag 17 årige son finns med i registret och att han via mobil varit i kontakt med langarna.
– Samtalet från polisen var positivt och blev en bekräftelse på vad vi anat. Han erkände att han köpt nån flaska för nåt år sedan, då han druckit sig redlös på vodkan och vi fann honom frusen ute i kylan, berättar pappan för Drugnews.

Det blev en tankeställare för sonen och ett bra samtal därhemma.
– Vi talade om moral och att fleras inställning att köpa av unga langare inte är värre än att be äldre syskon handla ut, vilket också är fel, inte är okey. Och om att flaskan kanske kan vara del av grövre kriminalitet och i förlängningen även handel med andra droger, säger fadern.

De avslöjade fem misstänkta i spritnätverket kommer inom kort att åtalas, någon gång i februari sedan utredningstiden förlängts. Förhören pågår. Tre av dem sitter ännu i häkte för att inte kunna tala sig samman och har bara erkänt delar av anklagelserna.

– De misstänks för olovlig alkoholförsäljning i stor omfattning och den anses grov då kunderna varit så unga, säger åklagare Petra Götell till Drugnews.

• Är denna typ av langning via bil till tonåringar nu stoppad i Stockholm efter gripandena?
– Nej, tyvärr inte. Vi har hört att olovlig spritförsäljning till unga fortsätter från andra bilar och är mycket intresserade av att få in fler uppgifter, svarar Petra Götell.

Den vodka som beslagtogs har analyserats och har visat sig vara “ren“, alltså innehålla riktig alkohol.

Etiketter:

Annonser