Nätvinskunder riskerar skattesmäll

STOCKHOLM/PERTH Tusentals svenskar som köpt vin via vinentreprenören Mark Majzner som flytt landet riskerar få betala del av hans skulder på tiotals skattemiljoner.

Australiern Majzner utmanade Systembolaget med sitt företag Antipodes Premium Wines och startade olika vinklubbar som sålde vin till minst 200 000 svenskar.

Han utlovade att företaget, registrerat på Malta, betalade svenska skatter. Men nu visar det sig att han struntat betala flera alkoholskatter och avgifter. Och i mars ifjol så upphörde registreringen som distanshandelsföretag hos Skatteverket.
De kunder som handlat senare riskerar nu att få betala delar av Majzners skatteskulder och därmed tvingas betala dubbelt.

Totalt är hans skuld till Skatteverket cirka 40 miljoner kronor, företaget Antipodes har begärts i konkurs för obetalda skulder på drygt 900 000 kronor.

Enligt nyhetssajten “Wow news“, som rapporterar om vin och andra drycker, så kan tusentals vinklubbsmedlemmar få en skattesmäll.
– Lagen om distanshandel innebär i första hand avsändaren är skatteskyldig, men om denne inte har ställt säkerhet för sålda varor så kan kravet gå över till adressaterna, de enskilda vinkunderna, säger Åsa Lundgren på Skatteverkets rättsavdelning till Dagens Nyheter.

Mark Majzner tros ha lämnat Europa och flyttat till Perth i Australien. Skatteverket har möjlighet att med handräckning få hjälp av andra länders myndigheter i sökandet efter honom.

• Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO polisanmälde hösten 2011 ett tiotal företag för olovlig alkoholförsäljning, ett av dem var Majzners Antipodes. Anmälan utreds för närvarande av Cityåklagaren i Stockholm.

Etiketter:

Annonser