Fem bakom vodkabil åtalas

STOCKHOLM Fem personer mellan 19 och 23 år som misstänks ha sålt tusentals sprit till tonåringar från “vodkabilar“ i Stockholmsområdet har åtalats.

Fyra av dem – varav en kvinna – åtalas för olovlig försäljning av alkohol och en ung man åtalas för förvarat spriten, rapporterar flera medier. Enligt åtalet handlar det om en slags yrkesmässig verksamhet. De har fått beställning via mobiltelefon av köparna och sedan kört spriten till avtalad plats.

Det var i oktober som polisen efter tips och spaning slog till mot bilarna. Polisens videofilmer visar hur unga flickor köper vodka från en bil (se tidigare Drugnews-artiklar). Flera tusen liter sprit har sedan i somras sålts till tonåringar i Stockholmsområdet, en del bara 13 år, enligt åklagaren.

Som bevisen finns beslagtagen sprit, telefonlistor, bilder, telefonavlyssning och många vittnen som handlat av ligan. Vid tillslag mot ett källarförråd hittades över 700 liter vodka.

Ligans kundregister omfattade cirka 7 000 telefonnummer. Polisen har ringt till uppåt 2 000 föräldrar och berättat att deras barns mobilnummer hittats i utredningen.
Priset för en flaska vodka har köparna fått betala cirka 200-250 kronor för, enligt åtalet har de gjort ett femtiotal affär varje dag. Förundersökningen omfattar över 10 000 sidor.

Ingen av de fem nu åtalade är tidigare straffade. Kammaråklagare Petra Götell uppger för Aftonbladet att “det här är inga grova brottslingar“, utan “skolkamrater från samma område“.

Enligt åklagaren har senare andra bilar dykt upp som fortsatt sälja alkohol till ungdomar i Stockholm och som man vill ha tips om.

Etiketter:

Annonser