Skatteverket köper svart tobak

STOCKHOLM Skatteverket ska i år göra storsatsa mot illegal handel med alkohol och tobak. Personal ska anonymt göra rikstäckande provköp av tobak i butiker för att spåra obeskattade varor och grossister.

Det framgick vid ett presseminarium som Skatteverket anordnade i onsdags.
Svarthandeln med billiga oskattade cigaretter är omfattande och mycket välorganiserad.
– Här ser man ofta koppling till det man brukar kalla organiserad brottslighet, sade Conny Svensson, Skatteverkets nationella samordnare för kontanthandel, till Ekot.

Staten förlorar årligen uppåt 1,8 miljarder kronor av svarthandel med tobak. Bland annat utnyttjas att skatten inte behöver betalas förrän grossisters varor når återförsäljare. Genom flytta runt tobaken till skattefria lager med hjälp av “målvakter“, så uppskjuts skattekravet och om de når oseriösa butiker, så betalas ingen skatt alls.

I år ska Skatteverkets kontrollanter anonymt gå runt till kiosker, snabbköp och butiker i hela landet och fråga efter billig tobak för att försöka spåra oseriösa grossister.

Skatteverket tänker också granska näthandel, alkoholinförsel, fastighetsmäklare och tandläkare extra noga under 2013. Även pokerbranschen ska fortsätta kontrolleras, framgick vid seminariet.

För att slippa skattetillägg understryker myndigheten att alla kan göra rättelse i form av en “självrättelse“ i efterhand för att betala rätt skatt. Något som personer med tillgångar i skatteparadis alltmer använder sedan Sverige idag avtalat om informationsutbyte med 40 lågskatteländer.

– Svenskars skattemoral är överlag mycket hög, sade generaldirektör Ingemar Hansson vid seminariet.
Enligt en enkät tycker 91 procent av befolkningen och 96 procent av företagarna att man “känner en moralisk skyldighet att följa skattereglerna“.

• Fotnot: Video från Skatteverkets presseminarium.

Etiketter:

Annonser