Mötesplats för drabbade av rattfylleri

STOCKHOLM Facebook-sidan “Vi som har drabbas av rattfylleri” har startats av Motorförarnas Helnykterhetsförbund för sorgearbete, stöd och dela berättelser.

Många berörs – omkring 12 500 fyllekörningar görs varje dygn, 70 personer dödas varje år och något tusental skadas alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor.
– Dessutom finns många fler runt dem i ”trauma-ringarna”, säger Helena Gottberg, kommunikationschef på MHF, till Drugnews.

MHF har i några år arbetat med en av landets största Facebook-sidor, ”Jag vill inte förlora vänner och familj – kör inte full” med idag 209 00 följare.
– Där har vi i kommentarerna märkt vilken sorg och smärta som de rattfylleridrabbade bär på. Nu vill vi göra något positivt för dem i ett mindre sammanhang, berättar hon.

Den större FB-sidan är öppen och mer trafik- och alkoholpolitisk, medan den nya – som kan handla om känslig information av privat karaktär – är sluten och mer tänkt bli en slags självhjälpsgrupp. Lyfta frågor, dela berättelser från drabbade och ge stöd, uppmuntran och på olika sätt hjälpa varandra.

Redan efter någon dag så har nya sidan fått 31 medlemmar. De som själva skadats, anhöriga, skolkamrater och vänner till rattfylleridrabbade personer kan ansöka om att bli medlemmar.

• En Så här går man med i gruppen “Vi som har drabbas av rattfylleri”.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser