“Påskynda avrättningar i Thailand“

BANGKOK Efter ökad smuggling och rekordstora narkotikabeslag i Thailand kräver vice premiärministern snabbare avrättningar av det växande antalet dödsdömda fångar. /• Sverige-Thailand utökar polissamarbete.

Efter ökad narkotikatrafik och tuffare åtgärder mot smugglare och langare infördes för ett par år sedan har många personer gripits, flera av dessa har dömts till döden. Dödscellerna är numera överbefolkade i Thailand, men få avrättningar har verkställts senare år.

Senaste dagarna har drygt fem miljoner metamfetamintabletter och 136 kilo metamfetaminkristaller (s.k. Ice) värt motsvarande drygt 400 miljoner kronor tagits i beslag. Nära 20 personer har gripits och riskerar dömas till döden, rapporterar Bangkok Post.

Tillverkningen sker oftast i Burma och smugglas in över gränsen i norra Thailand.
– Det är allmänt känt att narkotikan har tillverkats av en känd producent på andra sidan gränsen, även om logotypen på tabletterna har ändrats, sade vice premiärminister Chalerm Yubamrung som i måndags offentliggjorde beslaget.

Narkotikakontrollmyndigheten ONCB har fått rapporter senare tid om ökad smuggling och ökad efterfrågan av metamfetamin, särskilt i Bangkok och intilliggande distrikt.

Samtidigt tillkännagav ministern krav på ny lagstiftning som ska påskynda avrättningar av dödsdömda vars domar slutgiltigt avgjort i högsta instans. Men samtidigt förs en diskussion om att avskaffa dödsstraff (se tidigare Drugnews-artikel).

I augusti 2011 satt 708 personer dömda till döden, varav 339 för narkotikabrott, enligt Amnesty. Nära en person per vecka döms till döden (40 dödsstraff under 2011), men inga kända har verkställts senare år. Under väntetiden sitter de ofta fast i fotbojor. (Amnestys årsrapport).

• Sveriges justitieminister Beatrice Ask besöker i dagarna Thailand. Bland annat ska ett avtal för utökat polissamarbete förberedas – med fokus på trafficking och barnsex och informationsutbyte.

Fler utredningar mot misstänkta svenskar som begår brott ska kunna bedrivas av på plats. Men hon besöker även fängelser och träffar organisationer som arbetar mot gränsöverskridande brottslighet, rapporterar Aftonbladet.
Det finns 143 fängelser i Thailand och 240 000 dömda, i Klong Prem-området (som Ask besöker) finns nu officiellt 4 866 intagna i fem olika fängelser, varav hälften är dömda för narkotikabrott.

Flera svenska kriminella som jagas av rättvisan gömmer sig i Thailand i turistområdena.

Etiketter:

Annonser