Skåne inför vårdval i missbruksvård

MALMÖ Region Skåne planerar införa vårdval inom specialiserad beroendevård som första område i landet. Från nästa år ska även privata mottagningar få erbjuda läkemedelsassisterad behandling för opiatmissbrukare.

Vårdvalet införs efter en utredning för att bland annat kort köerna. Missbruket uppges ha ökat och tillgänglighet till underhållsbehandling ses som viktig del för att minska missbruk, dödlighet och förbättra sociala situationen för beroendepatienter.

Det är den styrande “Femklövern“ i Skåne (Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet) som föreslår ett försök med vårdval som ska utvärderas efter tre år. Bland annat om det påverkar läckage av metadon och buprenorfin när fler vårdgivare hanterar de narkotikaklassade läkemedlen.
Nu ska ackrediteringsvillkor och krav på vårdgivare inom området tas fram.

– Vi vill ge möjligheten till en grupp i samhället som traditionellt varit svaga i vårdapparaten. Alla skall få en stärkt valfrihet i vårdsystemet, samtidigt som vi ökar tillgängligheten och förbättrar uppföljningen. Med denna reform sätter vi tilltro till att även denna grupp kan göra egna val, säger regionrådet Anders Åkesson (MP) i en kommentar.

Den politiska majoriteten vill även utreda om psykoterapi ska erbjudas framöver i vårdvalet när nuvarande avtal löper ut. Detta för att öka tillgänglighet och förstärka behandling med samtal.

Tema: VÅRDEN

MISSBRUKSVÅRD…

… en rättighet? Privat eller offentlig? Kommun eller region? Risken stor för sköra samsjukliga personer bollas runt mellan institutioner som inte tar ansvaret. Ett huvudmannaskap för beroende- och psykiatrin utreds, och tillsynen av barn- och ungdomspsykiatrin ska stärkas. Men en översyn av svenska narkotikapolitiken och ta fram underlag för en nollvision mot narkotikadödsfall och fokusera mer på behandling och prevention, som riksdagen uppmanat regeringen att göra, har våren 2021 ännu inte påbörjats.

Läs mer

Etiketter:

Annonser