Polisen följde 1200 livsstilskriminella

STOCKHOLM En nationell satsning mot livstilskriminella har minskat stölder och inbrott i bostäder och bilar. Polisen punktmarkerade ifjol 1 248 personer, vilket resulterat i 3 400 brottsmisstankar, 1 329 domar och 317 vårdinsatser.

Rikspolisstyrelsen redovisade i tisdags det uppdrag man fått av regeringen för att motverka livsstilskriminellas brottslighet.

Gruppen utgör omkring tio procent av alla kriminella, men står för hälften av alla anmälda brott. De är kända av polisen, men fortsätter notoriskt begå brott, ofta för att bekosta drogmissbruk.

Polisens fokusering har inneburit lett till fler anmälda häleribrott och minskade inbrott i källare och vindsförråd. Men en framgång mot livskriminellas brottslighet försätter även att de med missbruksproblem erbjuds vård, bostad och arbete, underströk rikspolschef Bengt Svenson vid redovisningen.

– Flera före detta kriminella, som tagit sig ur missbruk och kriminalitet, har också vittnat om nyttan med satsningen. Punktmarkeringen av livsstilskriminella har gett goda resultat och är en framgång i utvecklingen av vårt arbete, sade rikspolischefen.

Justitieministern är nöjd med satsningen.
– Den här gruppen kriminella begår många brott som drabbar allmänheten. Det är glädjande att polisens punktmarkering av livsstilskriminella ger resultat, skriver justitieminister Beatrice Ask (M) i ett pressmeddelande.

Tema: Polisen

Ny Polis

Kan en ny organisation leda till effektivare polis som klarar upp fler brott?
Sedan 2015 finns en nationell polisorganisation, istället för 21 länsvisa delvis självstyrande polismyndigheter. Rikspolischef är sedan 2018 Anders Thornberg. Regeringen har utlovat att öka antalet poliser med cirka 10 000 till 2024.
Säkerhetspolisen är numer egen myndighet. Klas Friberg har varit chef där sedan 2018, avgår i förtid hösten 2021.

Läs mer

Etiketter:

Annonser