Legaliseringkonferens i Köpenhamn

KÖPENHAMN I fredags anordnade Köpenhamns kommun en konferens om att tillåta haschförsäljning för dumpa marknaden för kriminella gäng och minska drogens tillgänglighet. Oroliga skånska kritiker var också där.

– Man kan inte komma bort från ett problem genom att legalisera cannabis, det kommer bara att öka efterfrågan och missbruket. Vi är väldigt oroliga i Region Skåne och i alla kommunerna i Skåne att det här ska medföra att våra ungdomar ska åka över till Köpenhamn och handla mer cannabis, sade Monika Ekström, regionråd (MP) till P4 Malmöhus.

Hon hade rest till konferensen i Rådhuset, liksom även kommunalrådet Torkild Strandberg (FP) från Landskrona som tog initiativ i höstas till flera skånska politikers protestbrev mot planerna på ett system med haschbutiker runt den danska huvudstaden.

Det är överborgmästare Frank Jensen (S), tillsammans med delar av kommunledningen, som för tredje gången nu försöker övertyga regering och skeptiker om att få starta ett treårigt legaliseringsförsök i Köpenhamn.

Haschhandeln har ökat, flyttat ut även utanför fristaden Christiania och lett till öppna gängkrig om marknaden, som omsätter 1-2 miljarder danska kronor årligen i Köpenhamn.

Legalförespråkarna hoppas kunna slå undan benen för mc-gäng och andra ligor genom att låta 25-40 ställen (kontrollerade butiker eller apotek) sälja flera sorters cannabis till lågt pris till personer som fyllt 18 år.

– Den förbudspolitik vi haft i många år har inte fungerat och som ansvarskännande politiker kan vi inte slå oss till ro och hoppas att det på något vis ordnar upp sig, skrev konferensens initiativtagaren Frank Jensen i en artikel i Sydsvenskan i torsdags om “Köpenhamnsmodellen“. Vi vill komma ifrån att unga människor måste söka sig till förhärdade brottslingar när de vill prova på hasch, fortsatte han.

Kommunalrådet Torkild Strandberg i Landskrona och Köpenhamns kultur- och fritidsborgmästare Pia Allerslev (Venstre) svarar i en gemensam debattartikel:
“Det är ett märkligt resonemang. På vilket annat område legaliserar man det som är olagligt för att minska kriminaliteten? Istället bör insatserna för att bekämpa det som är både olagligt och farligt för ungdomar förstärkas och utvecklas“.

Danmarks justitieminister Morten Bødskov (S) har före konferensen gjort tummen ner till ett legaliseringsförsök, även statsministern har tidigare sagt nej.

• Se även Sydsvenskans intervju med Frank Fjensen direkt från konferensen i Köpenhamn. På frågan om han själv rökt hasch svarar han: “Ja, men det var många år sedan“.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Etiketter:

Annonser