Kriminella infiltrerar idrotten

STOCKHOLM Kriminella infiltrerar storstadsklubbar och förekomst av hot, våld och trakasserier är utbrett mot ledare och domare inom hockey och fotboll. Snabba åtgärder behövs, enligt regeringens utredare Björn Eriksson. Han föreslår även att berusade inte släpps in på matcher.

Utredaren av huliganism och hot, alkohol och säkerhet inom idrotten lämnade i torsdags sitt slutbetänkande till idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Han föreslår bland annat att berusade personer inte ska släppas in på arenorna.

I en debattartikel i Dagens Nyheter uppger Björn Eriksson att kriminell infiltration blivit ett reellt problem i svenska idrottsrörelsen, särskilt storstadsklubbar.
Hur de blir medlemmar strax före årsmöten och nästlar sig in i klubbstruktur och påverkar ledande företrädare.

En kartläggning visar på att hot och våld mot idrottsföreträdare är vanligare än vad utredaren hade trott, särskilt inom ishockey och fotboll.

I enkät och djupintervjuer framkommer att över 40 procent av tillfrågade klubbdirektörer och sportchefer utsatts för hot eller våld. 35 procent av domare och 30 procent av vakter och publikvärdar. För aktiva spelare är siffran lägre, cirka tio procent.
Men endast 13 procent av händelserna polisanmäls.

“Åtgärder måste till och det illa kvickt“, skriver Björn Eriksson. “Vi måste bryta fenomenet att rädslan för att det ska bli offentligt är större än vinsten med att polisanmäla“.

Vad gäller om klubbar ska betala för polisbevakning vid riks mot huliganer och bråk, så är Björn Eriksson tveksam till att skilja på ideella föreningar och aktiebolag (som polisen prövat ett tag som betalningsmodell).
Han är övertygad om att de flesta matcher kan spelas utan polisbevakning. Och om det är högriskmatch och polis behövs, så får de kallas in, uppger Eriksson för Ekot.

Slutbetänkandet “Mera glädje för pengarna“ innehåller över 60 förslag – om ansvar, arenasäkerhet, alkohol och andra droger och hur den goda supporterkulturen ska kunna stödjas.

Björn Eriksson har tidigare i ett delbetänkande föreslagit skärpt lagstiftning mot huliganism, exempelvis maskeringsförbud, tillträdesförbud och nationellt register för personer som dömts till tillträdesförbud. Ännu har inte regeringen gått vidare med förslagen.

• Fotnot: Rapporten presenteras vid en webbsänd pressträff.

Etiketter:

Annonser