72 misstänkta i skånsk knarkhärva

LUND Den 20-årige huvudmannen i cannabishärvan i Lund gjorde massutskick via sms till unga köpare när droger fanns till försäljning. Nu är ett 70-tal kunder misstänkta för brott i den stora utredningen.

I tisdags berättade polisen på en presskonferens om den rekordstora narkotikahärvan i Lundområdet. Det handlar om langning av marijuana, hasch och Spice till kunder i åldrarna 15-52 år, de flesta kring 20-årsåldern, i något fall en 14-åring, rapporterar lokala medier.

Spaningar inleddes efter tips förra sommaren och pågick hela hösten inför ett större tillslag 10 januari. Då greps 20-åringen och en 25-årig medhjälpare i sina hem och häktades senare för narkotikabrott.

Huvudmannen sms:ade uppåt 80 personer när ny narkotika fanns i lager. Linero centrum i Lund och medhjälparens bil fungerade som langningscentral. Överlåtelserna handlade om mindre mängder, i ett tillslag hos en köpare hittades som mest tio gram cannabis.

Hittills är 72 personer misstänkta i härvan, (dvs något färre än vad som uppgavs i måndags kväll), och ett par hundra överlåtelsebrott har utretts, men det kan växa enligt polisen. Ett 40-tal av köparna är tidigare obekanta för polisen.

20-åringen är fortfarande häktad och misstänks för grovt narkotikabrott, medan hans medhjälpare har släppts. Båda är tidigare kända av polisen. 20-åringen uppger att han köpt narkotikan i Danmark och sålde vidare, men polisen tror det även har funnits fler kanaler.

Ett 90-tal personer har hittills hörts i utredningen. Polisen har kontaktat omyndiga som haft telefonkontakt med 20-åringen. De har tillsammans med sina föräldrar kallats till samtal hos polisen för vidare information om narkotikahärvan.

Polisens spaningschef Patrik Nyqvist tror att tillslagen ruskat om i Lundområdet.
– Jag är helt övertygad att det är ett stort antal av de här ungdomarna som slutar med cannabis efter det här ärendet. Kan vi lyckas förhindra att ett par av de här hamnar i ett narkotikamissbruk, så skulle jag vilja säga att vi har lyckats, säger han till P4 Malmöhus.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Etiketter:

Annonser