Fler amerikaner än mexikaner kurirer

BERKELEY Tre av fyra som grips för narkotikasmuggling från Mexiko till USA är nordamerikaner. En stor granskning avslöjar att en stereotyp bild av att de flesta kurirer är mexikaner inte stämmer.

Det är oberoende institutionen för undersökande journalistik, Center for investigative reporting, CIR, i USA som gått igenom domar och gränspolisens statistik och intervjuat fängslade smugglare.

Mexikobaserade karteller dominerar drogsmugglingen till missbruksmarknaden i Nordamerika, det är sant. Men det är USA-medborgare som dominerar bland de som grips för innehav och smuggling av Broder Patrol, visar rapporten.

Drygt 81 000 narkotikaärenden från 2005 till 2011 har granskats. Tre av fyra som greps med narkotika vid sydvästra gränsen var inte mexikaner, utan USA-medborgare. Och i fyra av fem smuggelfall var någon nordamerikan involverad.

Men det märks inte i Border Patrol pressmeddelande där mexikaner oftare uppgavs som gripna (i 38 procent av 2 000 pressmeddelande), medan USA-medborgare nämndes bara i cirka 30 procent. I flera fall hittas inga kurirer utan bara smuggelgodset.

Kartellerna har lärt sig att gränspolisen styrs av samma fördomar som övriga samhället och rekryterar därför alltmer vita amerikaner, som kontrolleras mindre noga vid gränsen. Bland annat anlitas arbetslösa – ibland bara några dagar före smugglingen – som lockas av snabba pengar för att agera “mulåsna“ över gränsen. Men även skuldsatta kring kasino och spelklubbar, enligt CIR:s rapport.

Och ligorna försöker även minska risken på andra sätt. Istället för smuggla över få transporter med flera ton över gränsen, så delas partierna upp till fler turer med mindre mängder, för att minska förluster om någon skulle åka dit.
Några av de smugglare som intervjuats hade gjort 15-20 resor innan de greps.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Etiketter:

Annonser