Föräldrakurs efter haschhärva

KARLSKRONA Efter en stor narkotikahärva kring skolor i Karlskrona har huvudmännen nu fått sina domar. Och socialtjänsten ska starta utbildning för föräldrar.

Det var i maj ifjol som polisen i Karlskrona avslöjade en stor härva med försäljning av bland annat cannabis vid skolor. Minst ett 40-tal ungdomar misstänktes varit inblandade.

I tisdags dömdes sex män som försett ungdomarna med narkotika. En av dem är en 18-årig dansk medborgare som de andra förmått att köpa hasch och smuggla från Köpenhamn till Blekinge.

Han ska även ha sålt narkotikan vidare vid över 60 tillfällen till ungdomar. Men döms bara till förlängd samhällstjänst för smuggling och narkotikabrott, då han är dömd sedan tidigare till skyddstillsyn, rapporterar BLT.

Tre andra män från Karlskrona i åldrarna 19, 27 och 30 år döms för anstiftan till narkotikasmuggling (de anlitade dansken) och ha sålt narkotika och alkohol till ungdomar. Den äldre av dem döms till fem månaders fängelse, 27-åringen till fyra månaders fängelse och den yngsta till skyddstillsyn.

Två ytterligare män döms också i härvan, den ene för att ha sålt alkohol och den andre för haft narkotika på sig.

Några ungdomar som köpt och använt narkotika av de nu dömda langarna har tidigare i vinter dömts till lägre straff.

Cannabishärvan väckte mycket uppmärksamhet ifjol då många var skolelever var inblandade och deras familjer inget visst. Nu ska därför socialtjänsten inleda en kampanj mot droger. Bland annat genom att utbilda föräldrar i att känna igen drogproblem.

Tio föräldrapar samlas till en första träff 11 april med en av socialtjänsten anlitad behandlare och drogkunnig.
– Det kan vara bra att lära sig se tecken, argumentera mot, och framför allt inte känna sig ensam. Även om problemen inte finns direkt i familjen, säger Mats Karlsson till BLT.

Etiketter:

Annonser