23 dopingåtalade inför rätta

STOCKHOLM I fredags inleddes rättegången mot 23 personer som åtalats i den största dopinghärvan hittills i Sverige. Över sex miljoner dopingdoser, mängder av narkotikaklassade läkemedel har sålts och över 50 miljoner kronor omsatts i ett företagsliknande nätverk.

Salen i Stockholms tingsrätt var överfull och några av de åtalade tvingas sitta i annan sal eftersom platserna inte räckt till. De 23 misstänks i olika delar för bland annat grovt dopingbrott, grova narkotikabrott, smuggling och penninghäleri.
Några åtalade erkänner delar av anklagelserna, andra förnekar helt brott.

“Min vision är att med fulla lager, fler konton, fler medarbetare kunna ha infrastruktur för att orka höja omsättningen och ha ett stadigt bokslut med sammantagen vinst alltid över 1 miljon“, skrev en 32-årig huvudman i ett mejl.

Tre personer utpekas varit kärnan för verksamheten, de har ägt bolaget gemensamt (48, 26, respektive 26 procent) och drivit verksamheten som vilket företag som helst med anställda och regelbundna löneredovisningar. De förbjudna preparaten har bland annat sålts via fyra hemsidor till exempelvis kroppsbyggare i gymvärlden.
Bland de åtalade ingår personer som synts i nöjeslivet i Stockholm, en glamourmodell, ägare av juristfirma, it-tekniker – och både tidigare straffade och okända personer.

Efter lång spaning slog i maj ifjol myndigheter till under ledning av tullverket mot dopingnätverket. I Operation Robin användes avlyssning, hemlig kameraövervakning och avkryptering av omfattande mejltrafik.

Samordnade tillslag gjordes i Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås, Eskilstuna och Borlänge, där två dopingfabriker hittats. Sammanlagt beslagtogs 4,7 miljoner doser dopingmedel (bl a sterioder), 160 000 narkotikaklassade tabletter, 2,5 kilo pulver läkemedel, tillverkningsutrustning och sprutor.

Tullen lyckades säkra tillgångar från de misstänkta för minst 7 miljoner kronor i kontanter, lyxbilar, klockor och hus i Spanien.

Aftonbladet rapporterar direkt från första rättegångsdagen, totalt är 32 dagar planerade för målet.

Etiketter:

Annonser