Opiumsmugglare övergår till diesel

JOGAR Illegal bränslefrakt från Iran till Pakistan har blivit så lönsam att flera opiumsmugglare växlat över. Detta sedan Västs sanktioner gjort att oljerika Irans valuta fallit i värde.

Sanktionerna mot Iran har inneburit att landets valuta Rial har sjunkit så pass mycket i värde att iranskt bränsle kan köpas för motsvarande 90 öre litern och säljas sjudubbelt högre i Pakistan.

Barn har börjat smuggla bränsle i petflaskor, vuxna åker över gränsen med pickuper och fyller dunkar med bränsle eller låter mulåsnor bära fat innehållande diesel eller bensin tillbaka över gränsen.

– Varför smuggla opium när du kan tjäna lika mycket på att smuggla diesel? Det är mycket säkrare och gränspolisen bryr sig inte om att vi transporterar bränsle. Dessutom betraktas jag numer som en hederlig affärsman, säger “Hamid“, från pakistanska staden Mand, ett smugglarnäste i provinsen Baluchistan nära den iranska gränsen, till Reuters.

Smuggling pågår också i industriell skala då fartyg smugglar diesel och bensin från Iran via Omangolfen österut till hamnar i Pakistan. Enskilda smugglare säljer bränslet vidare till bränsledepåer där sedan tankbilar fyller på bränsle för vidare transport till bland annat afghanska säkerhetsstyrkor.

I januari i år varnade USA:s generalinspektör för den afghanska statens rekonstruktion, för att pengar som USA öronmärkt för inköp av bränsle också använts för köp av iranska petroleumprodukter, något som strider mot USA:s sanktioner mot Iran.

Pakistanska myndigheter uppger att de blivit tagna på sängen och inte har resurser att klara bränslesmugglingen. Iran har infört ett system med “smarta kort“ för att ransonera subventionerat bränsle.

• Länge har smugglartraden av opium och heroin gått från Gyllene halvmånen till Iran och vidare västerut. Iransk gränskontroll har gjort tonvis med narkotikabeslag i den riktningen och smugglare straffas hårt, ibland med hängning.
Hur mycket det spelat in i smugglarnas val att börja föra varor i andra riktningen framgår inte av Reuters reportage.

Etiketter:

Annonser