Inte okey röka i sandlådan…

STOCKHOLM En bild på en kvinna som röker intill lekande barn i sandlådan har fått A Non smoking generation att starta en namninsamling för ungas rätt till rökfria miljöer.

– Bilden som postades på vår facebook-sida uppmärksammade en mycket viktig fråga, barns rätt att vistas i rökfria miljöer. En fråga som förtjänar mer uppmärksamhet, för det är verkligen sandlådefasoner att regeringen ännu inte beslutat att platser avsedda för barn och unga ska vara rökfria, säger Elin Ramfalk, generalsekreterare A Non Smoking Generation, till Drugnews.

Bilden hade lagts upp i helgen på Instagram av en upprörd person. Den taggades med “Sandlådefasoner“ och texten “Det här kan inte vara ok 2013?“

Det fick organisationen – som arbetar för att begränsa tobaks plats i samhället och skyddande miljöer för barn och unga – att besluta om en rikstäckande namninsamling. Främst till stöd för Folkhälsoinstitutets pågåenden utredning om passiv rökning i offentliga miljöer som väntas bli klar i december.

• Namninsamlingen startar 16 april via hemsidan www.sandladefasoner.se

Enligt FN:s barnkonvention och tobakskonventionen – som Sverige undertecknat – har barn rätt till bästa möjliga hälsa och därmed rätt till tobaksfri uppväxt.

• Omkring 40 procent av barn i världen utsätts för passiv rökning dagligen.
Passiv rökning kan bl a orsaka astma och andra luftvägsinfektioner. Barn som utsätts för rökning har dubbel risk få bronkit, de är oftare sjuka, hemma från skolan. Rökning inför barn kan även normalisera rökning och att de också börjar.

I Sverige dör omkring 6 500 personer i tobaksrelaterade sjukdomar, några hundra av dem till följd av passiv rökning. I flera länder förs samtal om skärpta regler mot ofrivillig rök, bland annat förbud för rökning i bilar med unga passagerare.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser