Svensk smugglare dömd till döden

KUALA LUMPUR En 44-årig svensk man har av en domstol i Malaysia dömts till döden för narkotikasmuggling. Han greps i december 2011 med 4,3 kilo metamfetamin på huvudstadens flygplats.

Drogerna hittades i botten av hans väska den 6 december 2011 i ankomsthallen på Kuala Lumpors flygplats. I torsdags dömdes han efter en lång utredning till döden av en domstol i Shah Alam. Sammanlagt har nio vittnen hörts i målet.

Enligt lokala tidningar uppgav domaren att åklagaren haft starka bevis mot mannen.
– Med inga andra alternativ tillgängliga har domstolen att döma dödsstraff, som lagen föreskriver, sade domaren Noor Azian enligt New Straits Times.

Enligt Aftonbladet är mannen från Mellansverige och har drivit kafé, pizzeria och byggföretag innan han flyttade utomlands för flera år sedan. Han ska bland annat haft en bar i Thailand innan han greps.

Den nu dömdes svensken har advokat och har regelbundet besökts av personal från svenska ambassaden i Malaysia under tiden han varit frihetsberövad.

Enligt malaysiska lag ska dödsstraff för mord och narkotikabrott utdömas, men enligt Amnesty har ingen avrättning genomförts sedan 2010. Flera hundra personer sitter fängslade i väntan på verkställande av dödsstraff, ifjol dömdes minst 60 personer till dödsstraff i Malaysia.

Landet har hittills i FN röstat emot de resolutioner om tillfälligt stopp för verkställande av dödstraff som vartannat år läggs fram, rapporterar TT.

Etiketter:

Annonser