Stora heroinbeslag i Ryssland

MOSKVA När 900 kilo heroin från Afghanistan beslagtogs i Ryssland första kvartalet i år. Årligen dör cirka 30 000 ryssar på grund av heroinmissbruk, enligt siffror från ryska narkotikakontrollorganet FSKN.

Enligt Russian Federal Drug Control Service togs januari till mars 615 kilo av totala beslagen av egna myndigheten, rapporterar nyhetsbyrån Ria Novosti.

Största delen av heroinet smugglas från Afghanistan, relativt stora mängder beslagtas också av myndigheter i de centralasiatiska stater som gränsar till Afghanistan och Ryssland.

Enligt FN:s narkotikakontrollorgan stannar cirka 80 ton i Ryssland av de 400 ton heroin som varje år smugglas från Afghanistan via Ryssland till drogmarknader i väst. Det mesta späds ut till cirka 1 000 ton som landets cirka tre miljoner heroinmissbrukare har att dela på.

Ryska heroinproblemen ökade kraftigt efter att landets veteraner kom hem från Afghanistankriget och senare i samband med att striden mot talibaner inleddes i början av 2000-talet. Ryssland söker därför samarbete med Nato och USA för att bekämpa opiumodling och heroinhandel.

Omkring 30 000 ryska heroinister avlider årligen till följd av missbruk. Var tredje som dör av heroinmissbruk i världen är en ryss.

Etiketter:

Annonser