Stor förebyggarträff i Tallinn

TALLINN En stor internationell preventionskonferens hålls 22-23 april i Estland. Medarrangör är svenska drogförebyggarföreningen Smart och nätverket ECAD.

Ett hundratal deltagare från ett 15-tal länder som arbetar förebyggande bland ungdomar väntas till European Primary Prevention Conference i Estland.

Ett utbyte av erfarenheter, metoder och kunskap i två dagar om hur tobak, alkohol och andra droger tidigt kan förebyggas hjälp av positiv förstärkning.
– Problemen hänger ihop. Det är nästan bara rökare som senare blir alkoholister och narkomaner, säger Slim Lidén, initiativtagare till Smart, till Drugnews.

Han är en av talarna på konferensen i Tallinn och berättar om Smarts kontraktsmetod.
Cirka 35 000 skolungdomar lovar ett år i taget att inte röka, mobba, dricka alkohol med mera i utbyte mot få delta i aktiviteter och erbjudanden. Många unga har därigenom skjutit på “dumma debuter“ vilket ökar chansen för att de gör kloka val även senare i livet.
Metoden har även börjat spridas i såväl Norden, Baltikum, Östeuropa som i Uganda.

Slim Lindén hoppas att fler primärvårdskonferenser på Europanivå ska ordnas framöver.
– Att nå alla unga och deras föräldrar innan problemen uppstår är mer effektivt och smart, säger han.

• Island och Irland har utvecklat andra framgångsrika förebyggande metoder, som de delger på konferensen i Estland. Medverkar gör även bl a WHO:s chef för tobaksprogrammet, doktor Hail Nikogosian, amerikanske forskaren Robert H Anderson och Åke Pålshammar, Uppsala Universitet, om sårbara tonårshjärnan, och Elisa Rubini från behandlingskollektivet San Patrignano.

Medarrangörer är även European Cities Against Drugs och Tallinns stad.

Etiketter:

Annonser