THC-piller lindrar smärta bättre

NEW YORK Svälja THC-piller lindrar smärta bättre än om marijuana röks, enligt en amerikansk studie med dagligrökande deltagare.

Studien som genomförts av forskare vid Columbia University i New York visar att Dronabinol-tablett, innehållande rusaktiva ämnet THC, kan lindra smärta bättre och längre än när marijuana röks, rapporterar Medical News Today.

I den första vetenskapliga studien för att jämföra smärteffekt av medicinsk marijuana med inta ett THC-piller, så deltog 15 män och 15 kvinnor som var dagligrökare av drogen. Först kollades att de inte rökt timmarna före testet, sedan slumpades de genomgå ett smärttest efter att antingen ha rökt drogen, svalt en Dronabinol eller ett placebopiller.

Smärttestet genomfördes genom att deltagarna fick efteråt fick doppa vänstra handen i 4-gradigt kallt vatten under maximalt två minuter. De fick berätta hur de upplevde smärtan och noterades hur längde de höll handen kvar. Både de som rökt marijuana och de som fick Dronabinol uppgav minskad smärta och stod ut längre än de som fick placebo. Men de som fått pillret, stod ut längre och hade längre tids smärtlindring än de som rökte drogen.

Fynden rapporteras vara lovande för THC-pillret, men mer forskning behövs för långtgående slutsatser. Särskilt utifrån att försökspersonerna ju var dagligrökare av marijuana, menar forskarna.
Studien publicerades nyligen i Journal of Neuropsychpharmacology.

Idag är “medicinsk marijuana“ (dvs få röka drogen efter klartecken av läkare) en omtvistad mycket behandling tillåten i 18 amerikanska delstater och några andra länder.

• Cannabis har i tidigare studier visat sig lindra illamående och smärtor för patienter med exempelvis multipel skleros, cancer eller aids och forskarna undersöker nu hur THC även kan lindra andra sjukdomar. Men röka drogen innebär hälsorisker då marijuanarökare tenderar dra djupa halsbloss och håller röken inne länge för att uppnå maximal effekt. Röken irriterar andningsorgan och innehåller cancerframkallande ämnen.

Etiketter:

Annonser