Stökig Valborg på flera håll

GÖTEBORG/SUNDSVALL Valborgsfirandet var stökigt på flera håll i landet med fylla och bråk, två unga knivskadades i Medelpad. Mycket alkohol hälldes ändå ut av polisen i förebyggande syfte.

Polisen hade på flera håll fokuserat på att hälla ut alkohol för ungdomar som inte hade åldern inne i förebyggande syfte. Namn togs på dem och föräldrar ska senare kontaktas.

Mycket information hade gått ut, via bl a Folkhälsoinstitutet, IQ-initiativet, Tänk Om och lokalt, om att flera unga gör alkoholdebut vid helger som denna och att föräldrar har ansvar.
En undersökning av Novus bland 15-18-åringar hade visat att var fjärde trodde att de skulle dricka sig berusad på Valborg (27 proc. av flickorna, 21 proc. av pojkarna).

I hela Västra Götaland var valborgskvällen ovanligt lugn. Ovanligt lite folk i rörelse, som en vanlig lördag, uppger Göteborgspolisen för GT.
Omkring en kvart miljon människor hade ändå lockats ut att se Chalmers-kortegen som rullade lugn med 57 hopbyggda ekipage.

Stökigt blev det däremot i studentstäderna Lund och Uppsala. I Lund vad det rörigt i Stadsparken där uppåt 27 000 personer samlats och firande fortsatte senare i centrala staden. Mycket fylla och flera misshandelfall noterades av polisen.

I Uppsala fick minst 105 personer omhändertas för fylleri och ett tiotal greps för andra brott.
En misstänkt våldtäkt på en minderårig flicka ledde till att en man greps i Heby kommun i Uppsala län.

I Stockholms län blev det stökigt bland annat i vid en sjökrog i Haninge där ett stort slagsmål utbröt med tjugotal personer inblandade, rapporterar Radio Stockholm.

I Sundsvall knivhöggs två män i 20-årsåldern vid ett bråk på Norra vägen under Valborgsnatten. Larmet kom efter midnatt och två personer fördes till sjukhus med allvarliga knivskador, både fick stanna kvar för vård. Två jämnåriga man greps och anhölls senare misstänkta för försök till dråp, enligt Sundsvalls Tidning.

I Äppelbo i Dalarna greps i tisdags en man i 25-årsåldern med en minibuss fullastad med alkohol. Han misstänks varit på väg till Norge för att sälja dryckerna.

Etiketter:

Annonser