Summering av 10 års folkhälsoarbete

STOCKHOLM Idag öppnas konferensen om tio år med Sveriges folkhälsopolitik. Enligt en färsk enkät menar de flesta kommuner och landsting att dess utformning har underlättat arbetet på området.

Sverige anses internationellt ligga långt framme med investeringar i befolkningens hälsa. Riksdagen beslutade 2003 om riktlinjer för ett nationellt folkhälsoarbete och elva målområden slogs fast.

Vid den stora konferensen i Stockholm presenteras en enkät om att 74 procent av 219 kommuner och 17 av 19 landsting, som besvarat enkäten, anser att folkhälsopolitikens utformning underlättat ett systematiskt folkhälsoarbete under åren.

En majoritet av myndigheterna har senaste decenniet prioriterat frågor om barn och ungas uppväxtvillkor, fysisk aktivitet, och tobak och alkoholprevention.

– Det är oerhört glädjande att se att folkhälsopolitiken faktiskt används som ett verktyg för att planera och prioritera insatser som ska bidra till att det övergripande folkhälsomålet uppfylls – att ska skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen, säger Sarah Wamala, generaldirektör för Statens folkhälsoinstitut, FHI, som sammanställt enkäten.

Vid invigningen av konferensen talar även socialminister Göran Hägglund (KD) och Johan Carlson, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet.

Vid årsskiftet slås SMI och FHI ihop till en gemensam Folkhälsomyndighet som ska ledas av Johan Carlson. Sarah Wamala kommer inte fortsätta arbeta i den nya organisationen.

• Följ tvådagarskonferensen – där både svenska och internationella experter, folkhälsoarbetare och ideella sektorn summerar och blickar framåt – direkt via webb-tv. Programmet.

Etiketter:

Annonser