Vaccin mot kokain prövas

NEW YORK Ett nytt vaccin mot kokainberoende ska nu prövas på människor. Det utlöser som ett vanligt förkylningsvirus kroppens immunförsvar och “äter upp“ kokainet från missbrukarens blod.

Kokainmissbrukare som vill sluta har väldigt ofta svårt med ständiga återfall, men snart kan de få tillgång till ett vaccin som tar bort kokainet innan drogen hinner verka i hjärnan.

Vaccinet lurar kroppen att känna igen kokain som ett hot och då går kroppens naturliga immunförsvar till attack och undanröjer hotet.

– Vaccinet är som en Pac-man och äter upp kokainet i blodet innan det hinner nå hjärnan, säger Ronald Crystal, chef vid genetik-medicinska fakulteten vid Weill Cornell universitetet i New York, till The Daily Mail.
– Även om personen som behandlas med vaccinet skulle ta ett återfall har kokainet alltså ingen effekt, fortsätter han.

Försöken gjordes ursprungligen på möss och därefter på apor, där de riktigt lyckade fynden gjordes. Kokainberoende apor svarade mycket bra på medicinering. En enda behandling varade upp till sju veckor på dem.

Försöken ska nu intensifieras och Ronald Crystal räknar med att försök på kokainberoende personer startar inom ett år.
Hur vaccinet verkar på människor går det ännu inte svara på, eller hur ofta och i vilken mängd vaccinet måste tillföras för att behålla effekten. Men för missbrukare med återkommande återfall, kan en serie av vaccinet komma att rädda liv, hoppas forskarna.

• Den amerikanska studien publiceras nu på Neuropsychopharmacology nätsida och använde en radiologisk teknik för att visa hur anti-kokainvaccinet förhindrade drogen från att nå hjärnan.

Etiketter:

Annonser