JO kritiserar polisrazzia på ravefest

(Drugnews/SL)
LINKÖPING/STOCKHOLM Endast sju av 33 gripna och drogtestade ungdomar vid en knarkrazzia på en ravefest i Linköping våren 1999 var narkotikapåverkade. Nu riktar justitieombudsmannen, JO, allvarlig kritik mot polisinsatsen.

Polisen hade fått tips om att ”droger skulle flöda” i lokalen där ett 80-tal ungdomar fanns. Strax före tre på natten den 6 mars 1999 slog därför ett 50-tal poliser slog till och ecstasytabletter hittade mycket riktigt på golvet och festen upplöstes. Polisen började därefeter att leta efter mer knark och undersökte om ungdomarna visade tecken på att vara drogpåverkade. Bland annat uppmanades de titta mot lysrör i taket för att få ögonen undersökta. 33 ungdomar som misstänktes för ringa narkotikabrott fördes till polishuset och fick lämna urinprov och i några fall blodprov.

Men endaste sju av dem visade positiva prov på narkotika (samtliga för ecstasy och i ett fall cannabis). Övriga testade var i tre fall ”troligen negativa” och 23 uppenbart negativa. Alltså var 26 (78 procent!) av de gripna i lagens mening oskyldiga.

Chefsjustitiemotbudsmannen Claes Eklundh är kritisk på flera punkter mot polisrazzian i Linköping och skriver: ”I ärendet har framkommit ett antal allvarliga brister vad gäller planeringen och genomförandet av insatsen”.
Det handlar dels om att det av rättsäkerhetsskäl inte är godtagbart att så få av de gripna ungdomarna befanns vara skyldiga. Dessutom har polisens beslutsordning brustit och JO påpekar att enskilda polismän inte får besluta om kroppsbesiktning av ögonen, det får bara en särskilt utsedd förundersökningsledare besluta.
JO är även kritisk till att föräldrarna till några gripna omyndiga ungdomar inte omedelbart kontaktades.

Östgötapolisen hävdar att poliserna vid razzian var utbildade i drogkännetecken. Och att rättsläget kring ögonkontroll verkar vara oklart.
”Jag anser att JO har dragit vissa slutsatser som spelar drogliberalerna i händerna. Jag är rädd för att vi kommer att upptäcka färre ringa narkotikabrott i framtiden efter det här, säger länspolismästare Lars Engström till Östgöta Correspondenten.”
Han ser dock allvarligt på JO:s kritik och lovar att rutinerna ska ändras, bland annat ska en förundersökningsledare alltid medfölja vid razzior i framtiden.

Brottsförebyggande rådet, Brå, har länge varnat för att oskyldiga ungdomar kan drabbas vid massgripande i mörka festlokaler där polisen misstänker att droger förekommer.
Även de ungdomsinriktade poliserna i Ravekommissionen i Stockholms län använder ögonbesiktning och drogtesterna ihärdigt. Man avser dock inte ändra sina arbetsmetoder efter JO:s kritik av kollegorna i Linköping.
”Vi har alltid särskilt utsedd polisiär förundersökningsledare med vi våra insatser och kroppsbesiktning med lampa kräver skälig brottsmisstanke”, säger Manne Jönsson, tillförordnad chef för ravekommissionen, till Drugnews.
• Är inte sju drogpåverkade av 33 gripna och testade ungdomar ett dåligt resultat?
”Jo, det är inget bra resultat. Mig veterligen har vi aldrig haft så låg träffsäkerhet, vi brukar ligga kring 85-90 procent positiva analyssvar”, säger Manne Jönsson.

Läs mer i Drugnews:
Polisens knarkbekämpning urholkas
Brå-rapport ifrågasätter åter knarkförbudet

Etiketter:

Annonser