Fler nätdroger på väg stoppas

ÖSTERSUND Folkhälsoinstitutet vill att regeringen snabbklassar tolv substanser som narkotika och en som hälsofarlig vara. De säljs mest via nätet och en av dem, en syntetisk opioid, är associerad till två dödsfall i Sverige.

Det handlar om AH-7921 som är en syntetisk opioid med morfinliknande verkan, och alltså även mycket hälsofarlig.
– Vi har efter utredning funnit att flera av substanserna medför risker för människors liv och vill att regeringen brådskande klassar dem, säger Sara Wall, biolog och utredare på Folkhälsoinstitutet, till Drugnews.

Övriga preparat som FHI nu vill förbjuda hantering, försäljning och användning av är fenetylaminerna 2-,3-,4-Fluorometamfetamin och 2-,3-Fluoroamfetamin som tillhör gruppen centralstimulerande medel. Och 25I-NBOMe, 25C-NBOMe, 25B-NBOMe, 25D-NBOMe, 25H-NBOMe som har hallucinogena effekter, dessutom EAM-2201 som är en syntetisk cannabinoid.
FHI vill dessutom att substansen 5-MAPB klassas som hälsofarlig vara.

Ökade beslag och flera fallrapporter från sjukvården, Giftinformationscentralen och Läkemedelsverket ligger bakom förslaget om att substanserna ska regleras och förbjudas. Information från experter och på internet tyder på ökat missbruk av drogerna.
Regeringen kommer inom kort ta ställning till FHI:s nya begäran om klassning.

Drogflödet är stort inom EU, varje vecka rapporteras nya syntetiska ämnen. I Sverige har Folkhälsoinstitutet just nu en prioriterad lista med drygt 40 ytterligare missbrukssubstanser som utreds.

Etiketter:

Annonser