Haschleverantörer greps i Köpenhamn

KÖPENHAMN Polisaktioner mot leverantörer av hasch till Christiania har gjorts i veckan. Tre män har anhållits misstänkta för att sålt minst 340 kilo av drogen till fristadens drogmarknad Pusherstreet. Samtidigt fortsätter kommunpolitikerna debattera om cannabis ska legaliseras på försök i Köpenhamn.

Männen greps i onsdags förmiddag vid samordnade aktioner av polisstyrkan Task Force Pusherstreet.
Den slog till på sju olika adresser i Köpenhamnsområdet och grep de tre som senare anhölls. Mindre mängder narkotika hittades hos samtliga, hos en av dem även lyxvaror och cirka 40 000 danska kronor i kontanter.

De tre männen – 32, 35 och 36 år – misstänks tillsammans ha levererat minst 340 kilo hasch, främst till bodarna vid langargatan i Christiania under 2011-2012. Värdet av narkotikan beräknas till cirka 17 miljoner danska kronor. I torsdags hölls förhör bakom stängda dörrar med männen.

Samtidigt fortsätter Köpenhamns politiker att diskutera ett förslag med legalisering av cannabis. Överborgmästare Frank Jensen (S) vill öppna kontrollerade säljställen i huvudstaden för att vrida drogmarknaden från kriminella grupper och skydda ungdomar. Han tror försöket netto ska ge “gode penge“ till kommunen som bör användas till information om drogens skadeverkningar, förebyggande insatser och missbruksvård, enligt Jensen.

Men han möter motstånd från såväl regering, som borgmästarkollegor.
– Det blir dubbelt groteskt när man med ena handen vill sälja och med andra handen använda intäkterna för att avvänja de stackare som vi sålde till igår. Det är absurt, säger kultur- och fritidsborgmästare Pia Allerslev (V) till Politiken.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Etiketter:

Annonser