Föräldrar präglar barns tobaksvanor

STOCKHOLM Det finns tydliga samband mellan föräldrars och deras barns tobaksanvändning. Allt färre skolelever i nian röker, men de som gör det har oftare föräldrar som också gör det, visar en rapport från CAN.

Undersökningen bygger på drogvaneenkäter 2010-2012 med tusentals niondeklassare på skolorna.
Av elever med tobaksfria föräldrar var det bara 19 procent som uppgav att de röker eller snusar, medan 32 procent av elever med minst en förälder som använder tobak.

– Studien bekräftar att både det du säger och gör som förälder har betydelse för dina barns tobaksvanor. Att få fler föräldrar att själva sluta röka eller snusa skulle sannolikt ha en betydande effekt på folkhälsan och dess utveckling, säger utredaren Clara Henriksson på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Mönstret kvarstod också när rökning och snusning analyseras separat och både bland pojkar och flickor.

Under de aktuella åren har rökning fortsatt minska, från 21,3 till 17,4 procent bland 15-16-åriga pojkar och från 28,6 till 23,5 procent bland jämnåriga flickor.
De flesta elever som röker/snusar uppger att de vill sluta. De flesta i studien uppger även att deras föräldrar inte gillar att de skulle använda tobak, bara sex procent rapporterar en accepterande inställning hos sina föräldrar.

• Fotnot: CAN-rapporten “Betydelsen av föräldrars förhållande till tobak” (pdf-fil, 16 sidor).

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser